Je hebt een doorlopend krediet nodig of je wilt een persoonlijke lening afsluiten? Lees dan onze tips over geld lenen en rente.

geld lenen en rente
Je wilt geld lenen omdat je wilt verbouwen of omdat je gewoon even wat extra geld achter de hand wilt hebben om onvoorziene kosten te kunnen opvangen. Je hebt waarschijnlijk zelf al gemerkt dat het nog niet zo eenvoudig is om een keuze te maken tussen de verschillende kredietverstrekkers. Wanneer je geld wilt lenen ga je niet over een nacht ijs. Ook niet als je het geld snel nodig hebt. Waar moet je nu op letten wanneer je een krediet afsluit? In dit artikel geven we alvast drie tips over geld lenen en rente.

Tip 1: Extra verzekering afsluiten

Sommige geldverstrekkers van een doorlopend krediet proberen het nog steeds. Ze proberen je een verzekering aan te smeren als je geld wilt lenen. Zo wordt je bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering aangeboden tegen, dat maken ze je wijs, een geringe vergoeding. Want je zou maar komen te overlijden en je partner opzadelen met een schuld. Dit soort verzekeringen moet je nooit zomaar gelijk afsluiten als je een geld lening afsluit. Je betaalt vaak teveel voor deze verzekering. Bovendien kan het zijn dat je al een overlijdensrisico verzekering elders hebt lopen die al voldoende dekking biedt. Je moet je altijd afvragen of je het risico kunt dragen mocht jij of je partner komen te overlijden.

Tip 2: Looptijd en rente

Ga goed na wat jouw maandelijkse kosten zijn wanneer je een nieuwe persoonlijke lening of krediet afsluit. Begrijp de voorwaarden en reken uit wat het je daadwerkelijk gaat kosten. Daarbij is de looptijd en de rente van belang. Alsmede eventuele kosten die je maakt wanneer je versneld wilt aflossen. Daarom is boetevrij aflossen een belangrijke voorwaarde als je een lening afsluit. Wil je de rente voor een persoonlijke lening vergelijken, of voor een doorlopend krediet? Ga dan naar persoonlijke lening vergelijken om een keuze te maken.

Tip 3: Rente lening vergelijken

Nederland kent diverse kredietverstrekkers en bemiddelende partijen. De meeste verstrekkers van geld leningen bieden ieder weer hun eigen type krediet of lening aan, met elk hun eigen kenmerken en voorwaarden.
Het loont absoluut om dit zelf goed uit te pluizen. Maak daarbij een vergelijking; let op de looptijden van de leningen, de hoogte van de rente en of je de lening boetevrij mag aflossen. Maar denk ook eens aan of het mogelijk is om al jouw leningen samen te brengen bij dezelfde kredietverstrekker. Dit wordt ook wel oversluiten van leningen genoemd.

Geld lenen en rente

Probeer ook om te onderhandelen over de hoogte van de rente bij het krediet of geldlening die je afsluit. Wellicht het proberen waard.
Wanneer dit niet mogelijk is, kun je overwegen om gewoon te wachten totdat de rente gunstiger (lees: lager) is. Je kunt ook kiezen voor een variabele rente of de rente laten vastzetten voor een langere periode. Vaak gaat de rente ook omlaag als je het bedrag van de lening verhoogd. Kijk daar ook naar als je een lening afsluit.
Via onze website kun je naast een doorlopend krediet ook een persoonlijke lening vergelijken op basis van aanbieders, hoogte van de rentes, looptijden en meer.

Vergelijk persoonlijke leningen >>

let op geld lenen kost geld