Het aflossen van de persoonlijke lening

We spreken van een persoonlijke lening wanneer je een lening afsluit waarbij je het volledige geleende bedrag in één keer op je rekening ontvangt. Dit is een van de meest gebruikte leningen. De persoonlijke lening wordt het vaakst gebruikt voor het kopen van een auto. Het is een overzichtelijke manier van lenen omdat je precies weet wanneer je weer schuldenvrij bent. Want hoe zit het met het aflossen van de persoonlijke lening?

Let op de voorwaarden van de persoonlijke lening

Tijdens het afsluiten van de lening wordt een looptijd afgesproken waardoor je dus precies weet hoelang het zal duren totdat je de lening volledig hebt afgelost. Het afbetalen of aflossen gebeurt in delen, je betaalt een vast bedrag aan aflossing én rente per maand. Doordat het aflossen van de persoonlijke lening een paar maanden duurt, zal het bedrag wat je aan rente betaalt wel enigszins oplopen.

Er zijn twee aanbieders die een kleine lening aanbieden tot zo’n 1500 euro met een korte looptijd van slechts 60 dagen. Je moet de lening dus sneller aflossen en de rente ligt daardoor iets hoger. Maar omdat de looptijd korter is, zal je uiteindelijk in totaal tóch relatief minder kosten betalen. Je kan dit soort kortlopende online leningen aanvragen bij Saldodipje, waarbij je meteen kan kiezen tussen verschillende bedragen met verschillende aflossingstermijnen. Ook kan je online terecht bij Ferratum, een betrouwbare en snelle lening verstrekker.
aflossen van de persoonlijke lening

Persoonlijke lening boetevrij aflossen

Het is natuurlijk fijn voor je gemoedsrust om je schulden van een lening zo snel mogelijk af te lossen. Je denkt natuurlijk dat vervroegd afbetalen geen enkel probleem is, maar de meeste kredietverstrekkers leggen je dan een boete op als je sneller aflost dan afgesproken. Dit is vaak 0,5% tot 1% van het bedrag dat je eerder aflost dan contractueel is vastgelegd.
Bij sommige aanbieders van persoonlijke leningen kan je wél boetevrij extra aflossen. Dit is een belangrijke overweging wanneer je leningen gaat vergelijken, omdat je van te voren nooit weet of je straks een financiële meevaller hebt.

Tips voor het aflossen van de persoonlijke lening

Wil je jouw persoonlijke lening zo snel en goedkoop mogelijk afbetalen? Wil je de kosten van de lening zo laag mogelijk houden, en dus de rentekosten en eventuele boete zo veel mogelijk beperken? Dan hebben wij een aantal tips voor je voor het aflossen van de persoonlijke lening. Immers het afsluiten van een lening kost geld en daarom moet je niet zomaar een lening afsluiten.

Tip 1. Overweeg of je de lening echt nodig hebt?

Heb je wel écht een lening nodig? Het afsluiten van een lening kost altijd geld. Wanneer je de lening niet op tijd terug kan betalen, kunnen de kosten nog verder oplopen dan je al had voorzien. Ga daarom altijd na of je de lening nodig hebt. Heb je de mogelijkheid om extra uren te gaan werken? Ken je iemand in je directe omgeving die je in vertrouwen zou kunnen nemen met het lenen van geld? Zo niet, dan kan een lening misschien noodzakelijk zijn.

Tip 2. Houd je aan de terugbetalingstermijn

Voordat je een afspraak maakt met een kredietverstrekker, is het slim om een berekening te maken. Hoeveel geld ga je de komende tijd verdienen? Hoeveel kosten ga je maken? Maak een overzicht van je uitgaven en inkomsten en zorg dat je niet méér terug hoeft te betalen per maand dan wat jij kan missen. Het aflossen van de persoonlijke lening past dan precies bij jouw financiële mogelijkheden, waardoor je niet in problemen komt.

Tip 3. Vergelijk meerdere kredietverstrekkers

Sluit niet zomaar een lening af, vergelijk eerst de verschillende partijen met elkaar. Wil je een laag bedrag lenen met weinig gedoe? Kijk dan eens naar een minilening.
Wil je een hoger bedrag lenen? Er zijn een heleboel verschillende aanbieders van leningen, met verschillende voorwaarden, rentepercentages en termijnen. Overweeg de verschillen, maak een lijstje met voordelen en nadelen en besluit op basis hiervan waar je jouw persoonlijke lening gaat afsluiten.