Geld lenen is goedkoper geworden

De tarieven waartegen je een lening kunt afsluiten zijn de afgelopen vijf jaar gedaald. Voor persoonlijke leningen zijn de rentetarieven gemiddeld ongeveer 2% gedaald. Dit is in lijn met de daling van de spaarrentes en hypotheekrente. Je zou zeggen: geld lenen is goedkoper, dus dan gaan consumenten meer lenen.

Opvallend genoeg is dat niet het geval. Sterker nog, de kredietverstrekking is de afgelopen jaren met maar liefst 30% gedaald. Dit blijkt uit cijfers van DNB, De Nederlandsche Bank. De oorzaak wordt gezocht in de gevolgen van de economische crisis. Mensen zijn gewend geraakt aan zuinig leven en in plaats van ‘hoeveel kan ik lenen?’ vragen zij zich af ‘hoeveel kan ik besparen?’.
geld lenen goedkoper geworden

Wat gebeurt er met de rente tarieven?

Hoewel de rentetarieven voor hypotheken de laatste maanden weer een lichte stijging laten zien, geldt dit nog niet voor de tarieven voor het consumptief krediet. Met consumptief krediet wordt een lening bedoeld die wordt afgesloten voor de aankoop van diensten of roerende goederen. Dit kan een eenmalige aankoop zijn, zoals een auto, of het creëren van meer financiële ruimte als je een periode wat krapper bij kas zit. Mogelijk gaan de tarieven later dit jaar nog wel stijgen, want hypotheekrentes reageren meestal sneller op veranderingen in de financiële markt, maar nu zijn de tarieven dus nog laag.

Goede aanbieders van persoonlijke leningen

Vanwege de lage rentetarieven kan het aantrekkelijk zijn om juist nu een persoonlijke lening af te sluiten. Maar als je wilt geld lenen, dan het liefst wel bij een betrouwbare aanbieder. MoneyView zette recent de beste aanbieders van consumptief krediet voor je op een rijtje. Gekeken naar de prijs van persoonlijke leningen kwamen DEFAM en Freo als beste uit de bus en kregen de maximale 5 sterren. Freo heeft deze score al zeven keer op rij behaald. Het gaat om de Persoonlijke Lening van Freo en de Huiseigenaar Persoonlijke Lening Premium van DEFAM. Gekeken naar de voorwaarden, dan scoren de persoonlijke leningen van ABN AMRO en Rabobank 5 sterren.

Vergelijk goede aanbieders >>

Doorlopend krediet

MoneyView onderzocht ook aanbieders van doorlopende kredieten. Dat is een lening met een afgesproken kredietlimiet, waarvan je naar wens geld kunt opnemen als je het nodig hebt. Over het geld dat je hebt opgenomen betaal je rente. Je betaalt ook een maandelijkse aflossing. Dit is dus vooral een handige lening als je soms wat extra financiële ruimte nodig hebt. Bij aanbieders van doorlopend krediet kwamen dezelfde winnaars uit de bus als bij persoonlijke leningen. Het Huiseigenaar Doorlopend Krediet Premium van DEFAM en het Doorlopend Krediet van Freo scoorden 5 sterren voor de prijsstelling. Het Flexibel Krediet van ABN AMRO en het Doorlopend Krediet van Rabobank behaalden 5 sterren voor de voorwaarden.

Geld lenen is goedkoper geworden

Als je nu overweegt om een lening af te sluiten, neem dan even de tijd om te vergelijken welk soort lening en voorwaarden voor jou het beste zijn. Geld lenen is goedkoper geworden maar dat betekent niet dat je niet meer hoeft te vergelijken. Ook de minder bekende aanbieders die niet in het Moneyview overzicht zijn meegenomen bieden uitstekende mogelijkheden.

Vergelijk minder bekende aanbieders >>


Leningen vergelijken van minder bekende aanbieders kan bijvoorbeeld via onze Vergelijk Persoonlijke leningen pagina. Geld lenen kost immers altijd geld, dus het loont de moeite om de gunstigste lening met de beste voorwaarden voor jou uit te zoeken.
geld lenen is goedkoper