Geld lenen van familie of vrienden: ellende!

Het lijkt een makkelijke oplossing: als je krap zit met geld, kan je geld lenen van familie of vrienden. Je zit dan niet aan het betalen van rente vast. Je kan dan onderling afspraken maken hoe je het bedrag terug gaat betalen. In sommige gevallen werkt dit prima, maar vooral bij grotere bedragen kan zo’n lening nog wel eens voor een verstoorde relatie zorgen. “Wat als een relatie stukloopt of de schuldenaar blijft in gebreke?”

Banken scherpen hun voorwaarden aan. Daardoor wordt er vaker een beroep gedaan op vrienden of familie om kleine bedragen te lenen die helpen bij levensonderhoud. Bedragen tot € 1.000,- worden het vaakst bij vrienden geleend. Wil iemand meer lenen, dan wordt er vaak bij ouders of partner gekeken.
Vervolgens is het simpel: een mondelinge afspraak en je hebt het geld. Vaak wordt er geen schuldverklaring getekend, laat staan een notaris ingeschakeld om de afspraak te ondertekenen.
Als iemand zich niet aan de afspraken houdt, is er bij een mondelinge afspraak vervolgens weinig te doen.

geld lenen van familie of vrienden

Geld lenen van vrienden: Einde vriendschap

Stel je hebt een gezellige avond met een vriend. Jullie zitten voor de tv naar een leuke film te kijken als je vriend voorzichtig ter sprake brengt dat hij eigenlijk geen cent meer te makken heeft. De vriend heeft wel een baan, maar zijn uren zijn gekort en hij komt maar net aan rond. De situatie is zo schrijnend dat hij zijn vriendin dreigt kwijt te raken, want zij vindt het maar niets dat ze nooit meer wat leuks kunnen doen.
Voor je het weet heb je uit medelijden een bedrag beloofd en worden er afspraken gemaakt dat hij zo snel mogelijk het geld terugbetaalt. Acht maanden later heb je nog geen cent terug, terwijl hij wel allerlei dingen aanschaft die hij niet echt nodig heeft. Gevolg vriendschap kapot.

Geld lenen van familie

Ook voor de lener kan geld lenen bij familie voor irritaties zorgen. Je leent geld van je ouders om een andere auto te kopen en vervolgens krijg je keer op keer te horen:” Jij hebt schulden, hoor!”. Gevolg is dat je geen nee meer durft te zeggen als je ouders wat aan je vragen. Want telkens krijg je dit verwijt te horen. Niet echt prettig en het kan de relatie met je ouders behoorlijk verstoren.

Tips voor geld lenen van familie

Geld lenen bij familie of vrienden wordt ook wel een onderhandse geldleningen genoemd. Vaak gaat het wel goed indien er goede afspraken worden gemaakt over de afbetaling. Denk dan aan het betalen van rente en aflossing.
Daardoor wordt het verschil met geld lenen bij een kredietverstrekker steeds kleiner. Maar soms klop je toch aan bij familie of vrienden omdat je een negatieve BKR notering hebt. Je denkt dan dan een bank jou geen geld meer leent. Niets is minder waar. Als je een klein bedrag wil lenen kijk dan eens naar deze minilening.
Heb je een grotere aankoop in het vooruitzicht en wil je er zeker van zijn dat de relatie met familie of vrienden niet verstoord wordt, dan is het verstandig om geld lenen van familie of vrienden niet te doen. Bekijk onze persoonlijke lening pagina waar wij de beste leningen voor je hebben uitgezocht.

Sending
User Review
0 (0 votes)