Rente Lening – Bij het vergelijken van leningen zie je dat er vaak een verschil is in het rentepercentage van een lening bij de verschillende aanbieders. Hoe wordt de rente van een lening nou bepaald?

Ten eerste wordt de rente die je betaalt voor een lening bepaald door de kapitaalmarktrente, of kortweg marktrente genoemd. De marktrente is de rente zoals die op de geldmarkt of kapitaalmarkt geldt. Zonder al te diep op deze materie in te gaan kan je zeggen dat, hoe hoger de marktrente, hoe hoger de rente voor jou op je lening zal zijn.
De marktrente is de rente die de aanbieder van de lening namelijk zelf moet betalen over het bedrag dat jij wilt lenen. Natuurlijk is de marktrente niet het enige wat de hoogte van de rente bepaald. Hieronder zetten we de belangrijkste factoren op een rij die van invloed zijn op de rente van een lening.

rente lening vergelijken

De hoogte van de lening

Wanneer je een klein bedrag wilt lenen betaal je vaak veel meer rente dan wanneer je een hoger bedrag zou gaan lenen. Het bedrag dat je maandelijks aan rente betaald ligt natuurlijk veel lager bij een lening van maar €1000,-. Het rentepercentage ligt echter een stuk hoger. De krediet aanbieder verdient veel minder door een lening met een korte looptijd en een laag leenbedrag. Daarom wordt er een hoger rentetarief gevraagd.
Tip: Misschien kan het voordelig zijn om een hoger bedrag te lenen waardoor je net in een lager rentetarief valt. Zeker bij een doorlopend krediet kan dit gunstig zijn aangezien je alleen rente betaalt over het opgenomen bedrag. Op onze website hebben wij enkele aanbieders van een doorlopend krediet voor je bij elkaar gezet zodat je makkelijk de rente lening vergelijken kunt.

Vergelijk doorlopend krediet >>

Het risico van de lening

Een andere factor wat van invloed is op de hoogte van de rente van een lening is het risico. De kredietverschaffer leent niet zomaar aan iedereen geld uit. Wil je geld lenen? Dan wordt er eerst een risicoprofiel gemaakt. Er wordt gekeken naar verschillende factoren. Bijvoorbeeld je leeftijd, je uitgavenprofiel en je inkomen. Op basis van onder andere deze factoren wordt bepaald welk risico er is omtrent het wel of niet terugbetalen van je lening en rente. Hoe hoger het risico, hoe hoger de rente van de lening wordt.

Eventueel onderpand voor de lening

Heb je een huurhuis of een koophuis? Wanneer je een koophuis hebt kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een lager rentetarief wanneer je geld wilt lenen. De bank ziet een koophuis namelijk als een waarborg. Kan jij je lening of je rente niet betalen? Dan mag de bank beslag leggen op je huis waardoor er weer geld vrijkomt om je lening af te lossen.

Lening met aanvullende verzekeringen

Er zijn leningen waar een verzekering aan zit gekoppeld. Vaak is dit een overlijdensrisicoverzekering. Wanneer je tijdens de looptijd van de lening komt te overlijden wordt een deel, of de hele lening kwijtgescholden. Dit zorgt ervoor dat je nabestaanden niet met de kosten komen te zitten. De rente voor dit soort leningen is meestal hoger dan bij een normale lening. De premie van de verzekering zit verwerkt in het rentepercentage van de lening.

Rente lening vergelijken

Er zijn dus een groot aantal factoren die de rente van je lening bepalen. Het is goed om je te realiseren dat de rente lening niet voor iedereen gelijk is. Zo heb je een beter beeld waarom je eigenlijk meer rente moet betalen en waar dit percentage op is gebaseerd. Tussen het hoogste en laatste tarief van een lening kan namelijk al snel een verschil zitten van enkele procenten.

Vergelijk persoonlijke leningen >>

rente lening vergelijken