Onderhandse lening, geld lenen van familie

Heb je geld nodig en wil je geld gaan lenen? Dan is een onderhandse lening afsluiten een mogelijkheid die misschien wel de voorkeur heeft. Een onderhandse lening is niets anders dan geld lenen bij familie of vrienden. Geld lenen van familie kan een goede optie zijn als je tijdelijk geld nodig hebt. Maar je moet je er dan wel van bewust zijn dat je goede afspraken maakt die je ook kunt nakomen.

Bij geld lenen van familie kun je ruzie krijgen als je je afspraken niet nakomt en dat wil je natuurlijk voorkomen. Een onderhandse lening bij familie is ideaal wanneer je bij de bank niet kunt lenen omdat je bijvoorbeeld een negatieve BKR codering hebt. Het kan ook zijn dat je familie je graag wilt helpen. Je ouders of een oom of tante kunnen je geld aanbieden dat je volgens afspraak terug betaalt.
geld lenen van familie onderhandse lening

Maak goede afspraken bij geld lenen van familie

Je kunt met een gerust hart een onderhandse lening afsluiten, maar ben je ervan bewust dat je alle afspraken ook schriftelijk vastlegt. Je kan afspraken maken over de maandelijkse aflossing, de rente, tussentijds extra aflossen, en de maximale looptijd. Misschien vind je het zelf niet nodig, of geeft diegene waar je geld gaat lenen aan dat het niet hoeft. Maar doe het toch, het kan een hoop ellende voorkomen.

Het kan zo maar zijn dat iemand ineens een afspraak is vergeten. Als het op papier staat kun je samen terugkijken hoe het is afgesproken. Hierdoor kun je onenigheid voorkomen. Zorg ook dat je allebei in het bezit bent van de afspraken die zijn gemaakt. Je maakt kopieën en ondertekent allebei de papieren. Hierdoor ga je samen akkoord met de gemaakte afspraken. Op deze manier is geld lenen van familie meer verantwoord en is het prima dat je het zo gaat regelen. Je hebt geen zin in ruzie en geen zin in meningsverschillen over geld. Dat kun je voorkomen door alles op papier vast te leggen.

De belastingdienst en een onderhandse lening?

Als je alle afspraken van de onderhandse lening op papier hebt gezet, dan kun je met een gerust hart geld lenen van familie. Let er wel goed op dat je rente betaalt anders zou je namelijk problemen kunnen krijgen met de belastingdienst. Als je geen rente betaalt dan zou het namelijk gezien kunnen worden als een schenking. Dit kan gebeuren wanneer het geld wordt overgemaakt op jouw rekening. Krijg je het geld cash in je handen dan kan de belastingdienst niets controleren.
Ook al krijg je de lening cash in je handen, leg de afspraken toch schriftelijk vast. Wordt het geld overgemaakt worden dan kun je alles ook netjes verantwoorden. Besteed daar de nodige tijd aan, zodat je problemen kunt voorkomen.

Fiscale voordelen van een onderhandse lening

Het gaat bij een onderhandse lening om het lenen van een geldbedrag zonder dat er sprake is van tussenkomst van een bank. Je kunt bij vrienden, familie of bekenden geld lenen. De afspraken die je onderling maakt leg je dus vast in een contract en je kunt het contract van de onderhandse lening registreren bij de belastingdienst. Als je dat gaat doen dan kom je in aanmerking voor de fiscale voordelen. De voorwaarden kun je op de website van de belastingdienst vinden. Je kunt de belastingdienst ook bellen als je er meer over wilt weten. Laat je goed voorlichten voordat je besluit om het contract bij de belastingdienst te registreren, zodat je de fiscale voordelen van een onderhandse lening kunt toepassen.

Geen zin om geld van familie te lenen? Ga dan eerst leningen vergelijken om de lening te vinden die bij jou past.

Vergelijk persoonlijke leningen >>