soorten leningen

Je bent op zoek naar een lening dus wil je weten welke soorten leningen er zijn. Want welke lening moet je nu kiezen. Niet alle leningen zijn geschikt voor iedereen of voor elke aankoop. Dit klinkt misschien vreemd maar dat is het niet. Zo is het niet handig om te kiezen voor een lening om een auto te kopen die zo’n lange looptijd heeft dat jouw ‘nieuwe’ auto al lang is afgeschreven. Dit klinkt logisch maar wordt toch vaak vergeten.

Veel kredietaanbieders of banken geven vaak een bijzondere naam aan een lening om aan te geven waar hij voor gebruikt wordt. Denk aan een autolening, studentenlening, verbouwingslening of het hypotheek krediet. Maar eigenlijk zijn alle soorten leningen terug te herleiden naar de onderstaande leenvormen.
Meer weten? Wij zetten de leningen op een rij voor je.

soorten leningen vergelijken

Welke soorten leningen zijn er?

Doorlopend Krediet

Het doorlopend krediet staat bekend om zijn flexibiliteit. Het grote verschil ten opzichte van de persoonlijke lening is dat reeds afgeloste bedragen bij een doorlopend krediet opnieuw opneembaar zijn. Een doorlopend krediet kent in principe dan ook geen maandelijkse aflossing. Wel betaal je elke maand rente over het openstaande leenbedrag.
Omdat je geen aflossing betaalt, schuilt hierin ook het gevaar van een doorlopend krediet. Deze lening is niet voor iedereen geschikt en vergt behoorlijk wat discipline.

Een doorlopend krediet is met name handig als je een financiële buffer achter de hand wilt hebben om wanneer het nodig is over extra geld te beschikken. Een auto kopen met een doorlopend krediet is dus niet handig.

De persoonlijke lening

De persoonlijke lening is van alle soorten leningen misschien wel de bekendste. Soms wordt hij ook wel kortweg PL genoemd. Een persoonlijke lening is ook de meest gebruikte leenvorm die voor veel mensen en doeleinden geschikt is. Hij kent een vaste looptijd en rente, waardoor je van tevoren weet wanneer je weer schulden vrij bent. En dat geeft zekerheid.
Deze leenvorm wordt vaak gebruikt om een auto te financieren. Voor een verbouwing kiezen veel mensen toch voor een tweede hypotheek, alhoewel een PL ook mogelijk is.

Vergelijk persoonlijke leningen >>

Rood staan op je betaalrekening

Het krediet op je betaalrekening wordt aangeboden door banken. Er wordt dus een mogelijkheid om “rood” staan op je betaalrekening toegevoegd aan je rekening. Dit is de duurste vorm van alle soorten leningen! Trap hier dus niet in en kies liever voor een doorlopend krediet als je regelmatig wat extra geld nodig hebt.
Je kunt dus rood staan tot maximaal de afgesproken limiet. Banken stellen vaak in aanvulling op de reguliere voorwaarden als eis dat jouw salaris moet binnenkomen op deze betaalrekening. Veel mensen kiezen er toch voor om rood te kunnen staan op hun betaalrekening, omdat ze denken dat dan geen betaling kan storneren als er even te weinig geld op de rekening staat. Het is handiger om voor jezelf een buffer af te spreken dat je bijvoorbeeld een minimaal saldo van €100 aanhoudt op je rekening.

Vraag gratis offertes aan voor een doorlopend krediet en kijk wat je kunt besparen.

Vergelijk doorlopend krediet >>

Kopen op afbetaling

Kopen op afbetaling wordt aangeboden door veel postorderbedrijven zoals de Wehkamp, H&M etc. Je kunt dan aankopen bij hen doen op afbetaling. Net als bij de vorige kredietvorm is kopen op afbetaling erg duur. Gelukkig heeft de AFM eisen gesteld aan deze soorten leningen en is de maximale rente vastgelegd.
Afterpay is dan geen kopen op afbetaling maar het is wel een manier om de consument toch op de “Koop Nu” knop te laten drukken. Immers je hoeft pas later de rekening te betalen als je de trui of broek al lang gedragen hebt. De rekening komt altijd ongelegen en dan wordt er vervolgens een betalingsregeling getroffen met de consument.
Wees dus voorzichtig, want de rente die je betaalt is fors.

Het WOZ krediet of hypotheek krediet

Het WOZ krediet lijkt in veel opzichten op een doorlopend krediet. Het enige verschil is dat de aanvrager in het bezit moet zijn van een eigen woning. De eigen woning dient dus als onderpand of extra zekerheid voor de lening. Het rentepercentage is dan ook doorgaans lager dan bij een regulier doorlopend krediet. Er moet natuurlijk wel sprake zijn van een overwaarde op de woning.
Je hoeft voor een flexibel hypotheek krediet niet naar je eigen bank toe. Kijk ook eens bij de minder bekende aanbieders. Zij bieden ook de mogelijkheid om een woz krediet af te sluiten.

De creditcard

Met een creditcard kun je betalingen doen die op een later tijdstip worden verrekend. Dit kan aan het einde van de maand in zijn geheel zijn of je kunt de betaling gespreid terug betalen. In dat laatste geval wordt er een krediet aangegaan. Net als bij andere leningen betaal je dan een aflossing en rente over het opgenomen deel. Als je het over soorten leningen hebt dan is de creditcard eigenlijk ook gewoon een doorlopend krediet. Immers je kunt het afgeloste deel steeds weer opnieuw opnemen. Alleen met dit verschil dat je maandelijks aflossing moet betalen.

Soorten leningen de verschillen

De verschillende soorten leningen verschillen onderling op een aantal punten. Zo kan je wel of geen aflossing betalen of met of zonder onderpand geld lenen. Welke leenvorm je ook kiest laat je altijd goed informeren en maak geen overhaaste beslissing. Vraag meerdere offertes aan en vergelijk leningen.
Vergelijk persoonlijke leningen >>