let op geld lenen kost geld
Als je geld lenen gaat ontdek je dat er heel veel soorten leningen zijn. Een daarvan is de persoonlijke lening, in de volksmond ook wel eens PL genoemd. Voordat je leningen kunt vergelijken is het handig om te weten: Wat is een persoonlijke lening nou eigenlijk?

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is een lening die je geheel kan laten aansluiten op je eigen wensen, vandaar de naam persoonlijke lening. Maar wat houdt dat nou precies in en wat is een persoonlijke lening dan?
Een persoonlijke lening is een lening die in een keer op je rekening wordt gestort en kent een vaste looptijd en een vaste rente en aflossing. Hierdoor weet je precies wat je maandelijks betaalt aan aflossing en rente. Je weet ook van te voren wanneer je de lening weer afgelost hebt. Je kunt een persoonlijke lening niet tussentijds verhogen.
wat is een persoonlijke lening vergelijken
Het afsluiten van een persoonlijke lening is dus een makkelijke manier om geld te lenen, want je kunt de lening aanpassen aan je eigen wensen. Hij wordt vaak gebruikt om een auto te financieren.
Meer informatie over de kenmerken en de voordelen en nadelen van een persoonlijke lening kan je hier lezen.

Hoe werkt het afsluiten van een persoonlijke lening?

  1. Je geeft aan welk bedrag je wilt lenen en bepaalt vervolgens de looptijd. De bedragen variëren bij
    de meeste kredietverstrekkers van € 5.000 tot € 50.000, maar in sommige gevallen is het minimum
    leenbedrag € 500,- of kan je een leenbedrag afsluiten van maximaal € 100.000.
  2. Bij goedkeuring krijg je het krediet in een keer op je rekening gestort.
  3. Vervolgens betaal je de rente en de aflossing van het bedrag in vaste maandelijkse termijnbedragen terug.

Vergelijk persoonlijke leningen >>

Vervroegd aflossen van een persoonlijke lening?

Wil je meer aflossen dan het maandelijkse bedrag van je lening of wil je het gehele bedrag aflossen, dan moet je er opletten of dit wel mag. Er bestaat een kans dat in de voorwaarden van jouw lening staat vermeldt dat je hier een ‘boete’ voor krijgt. Dit wordt ook wel boeterente genoemd. Bij een aantal verzekeraars of kredietaanbieders kan je tegenwoordig kosteloos vervroegd aflossen, maar in een aantal gevallen worden er kosten in rekening gebracht omdat de kredietverstrekker anders veel rente inkomsten mist.

Minilening afsluiten

Heb je op korte termijn geld nodig maar wil je geen hoog bedrag lenen, dan is een minilening wat je zoekt. Een minilening is een lening van €200 tot €1500. Een minilening afsluiten gaat vaak sneller omdat de bedragen lager zijn.
Een minilening is zeer geschikt voor een plotselinge uitgave, zoals de aankoop van een nieuwe laptop of wasmachine omdat de oude kapot is gegaan. Bij het afsluiten van een minilening zit je niet maanden of jaren aan een lening vast. De looptijd van een minilening is slechts 60 dagen waarna je weer schulden vrij bent.

Vergelijk minileningen >>