Hoe zit dat nou? Loop je enig risico tijdens de looptijd van een persoonlijke lening? Hoe zit dat als je je baan kwijtraakt of je komt te overlijden. Kun je je hiertegen verzekeren als je een persoonlijke lening afsluit? Op deze pagina kan je meer lezen over verzekeren en de persoonlijke lening. En we bespreken de meest voorkomende verzekeringen gerelateerd aan de persoonlijke lening of het doorlopend krediet. Of kan je beter de hypotheek verhogen in plaats van een persoonlijke lening met verzekering af te sluiten?
verzekeren en persoonlijke lening

Overlijdensrisicoverzekering en de persoonlijke lening

Een overlijdensrisicoverzekering dekt het risico van overlijden af. De dekking geldt voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld de looptijd van de lening, of langer. Ook heeft de verzekering een maximale leeftijd, vaak 65 jaar. Op het moment dat de verzekerde komt te overlijden binnen deze periode dan keert de overlijdensrisicoverzekering een bedrag uit. Met deze uitkering kan het openstaande bedrag van de lening worden afgelost.

Je moet je afvragen of het nodig is dat je deze verzekering neemt als je een persoonlijke lening afsluit. Het kan namelijk zijn dat je al voldoende dekking hebt uit een andere overlijdensrisicoverzekering die je bij de hypotheek hebt afgesloten. Misschien heb je wel een koophuis met behoorlijk wat overwaarde.
Deze extra verzekering bij een lening kan behoorlijk kosten verhogend werken en sluit hem alleen af als het nodig is. Sommige leningverstrekkers bieden standaard deze dekking aan bij persoonlijke lening of bij een doorlopend krediet

De arbeidsongeschiktheidsverzekering en geld lenen

Als je arbeidsongeschikt wordt is de kans erg groot dat je een groot gedeelte van jouw inkomen verliest, terwijl jouw vaste lasten gewoon doorlopen. Dus ook de aflossing van jouw net afgesloten persoonlijke lening. Om deze inkomstendaling (deels) op te vangen kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Deze verzekering keert (maandelijks) een geldbedrag uit als je onverwacht arbeidsongeschikt raakt. Welk bedrag en voor welke periode is afhankelijk van jouw speciale wensen en de mogelijkheden.

Kijk altijd goed naar de voorwaarden van dit soort verzekeringen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering gaat bijvoorbeeld pas uitkeren als je voor 80% bent afgekeurd. In de praktijk betekent dit dat je zo goed als niet meer kunt werken en dus behoorlijk gehandicapt bent. Ben je voor 60% afgekeurd dan krijg je geen uitkering of slechts een gedeelte van de uitkering.
Je moet je goed afvragen of je deze verzekering nodig hebt. Het is een complexe verzekering en maatwerk is nodig, want iedere situatie is weer anders. Vaak sluit je dit soort verzekeringen af bij grote leenbedragen.

Persoonlijk lenen en de werkeloosheidsverzekering

Een werkloosheidsverzekering keert voor een aantal maanden een vast bedrag uit als je onvrijwillig werkloos wordt. Als je niet direct een nieuwe baan kunt vinden is deze verzekering een aangename aanvulling omdat je niet direct in de betalingsproblemen komt. Je kan met de uitkering je lening blijven aflossen.

Ook hier geldt weer dat een lening afsluiten met een werkeloosheidsverzekering niet voor iedereen noodzakelijk is. Het hangt er dus vanaf hoe groot jij de kans inschat dat jouw werkgever failliet gaat of dat je ontslagen wordt. Natuurlijk kan je dit in de huidige tijd nooit zeker weten. Maar moet je altijd alle risico’s afdekken? Blijf altijd kritisch voordat je zomaar accepteert wat de adviseur zegt.

Persoonlijke geldlening of de hypotheek verhogen?

Kun je beter een Persoonlijke lening aanvragen of jouw hypotheek verhogen? Dit is een lastige vraag. Vaak is het rentepercentage van een persoonlijke lening hoger dan bij een hypotheek, maar bij een hypotheek kun je te maken krijgen met afsluitkosten en notariskosten. Daarom is deze optie alleen rendabel als je van plan bent om een groot bedrag te lenen, bijvoorbeeld voor de aankoop van een nieuwe auto. De (hypotheek)rente is overigens alleen aftrekbaar als het geleende bedrag wordt gebruikt voor het verbeteren van de woning.

Welke keuze je moet maken kunnen wij je niet vertellen, maar wij kunnen je wel vertellen hoe je de keuze zou kunnen maken. Om goed te kunnen bepalen welke oplossing het beste bij jouw behoefte past is het belangrijk om van beide leenoplossingen het totale kostenplaatje te inzichtelijk te krijgen. Een aantal vragen die je hierbij kan stellen zijn: Wanneer wil je de persoonlijke lening of hypotheek afgelost hebben? Met welke kosten krijg je te maken? Welk bedrag aan rente wordt er betaald gedurende de looptijd?

De antwoorden op deze vragen geven je meer inzicht welke lening de beste optie is. Hoe langer de looptijd en hoe hoger het leenbedrag, hoe meer de verhoging van de hypotheek de voorkeur krijgt boven een persoonlijke lening.

Verzekeren en de persoonlijke lening

Welke keuze je ook maakt, of je nu wel of niet besluit om een verzekering af te sluiten. Vraag altijd meerdere offertes aan en vergelijk de aanbieders van geldleningen. Kijk verder dan je eigen bank als je een lening gaat afsluiten. Het kan je een hoop geld en kosten besparen. Ga nooit geld lenen als je niet zeker weet dat je de lening kunt terug betalen.

let op geld lenen kost geld