Er bestaan heel veel soorten leningen en er worden steeds weer nieuwe namen bedacht voor bestaande leningen. Naast de persoonlijke lening, het doorlopend krediet, de onderhandse lening bestaat er ook zoiets als een achtergestelde lening. Deze naam kom je niet zo vaak tegen maar wat is een achtergestelde lening nou eigenlijk?

Wat is een achtergestelde lening?

Een achtergestelde lening is een lening waarbij de schuldeiser in het geval van faillissement van de schuldenaar wordt achtergesteld. De schuldeiser heeft dus in het geval van faillissement als één van de laatsten recht op zijn of haar geld. Door deze voorwaarde loopt de schuldeiser een hoog risico dat hij (een deel) zijn verstrekte krediet niet krijgt terugbetaald. Om dit te compenseren is het rentepercentage van deze lening vaak heel hoog. Immers de kredietverstrekker loopt meer risico.
achtergestelde lening afsluiten

Schuldeisers

Wanneer je een lening afsluit worden er duidelijke afspraken gemaakt met de kredietverstrekker. Welk bedrag ga je lenen, hoe vaak ga je aflossen, wat is het bedrag dat je gaat aflossen?
Ben je niet meer in staat om je lening af te lossen en de rente te betalen? Dan zijn er vaak manieren waarop de kredietverstrekker alsnog zijn of haar geld kan krijgen. Dit geldt ook wanneer je failliet gaat. Op dat moment wordt het vermogen verdeeld onder je schuldeisers, dit is dus iets ingewikkelder.

Schuldeisers zijn te verdelen in verschillende groepen:

  • boedelschuldeisers;
  • preferente schuldeisers;
  • concurrente schuldeisers;
  • achtergestelde schuldeisers.

De achtergestelde schuldeisers zijn als laatste aan de beurt wanneer het geld wordt verdeeld. De achtergestelde lening valt hier dus ook onder.

Achtergestelde lening aanvragen?

Deze lening wordt alleen verstrekt aan ondernemingen. Verstrekkers van een achtergestelde lening zijn vaak andere bedrijven of verkopers van een bedrijf. Deze lening kun je dus alleen afsluiten als je een bedrijf of instantie vindt die vertrouwen heeft in het succes van je onderneming.

Voorbeeld achtergestelde lening

Denk bij een achtergestelde lening ook aan iemand die zijn bedrijf wilt verkopen maar de koper heeft niet genoeg geld om de overname te financieren. De verkoper kan dan een achtergestelde lening verstrekken waardoor de overname toch door kan gaan. De verkoper krijgt dus niet in een keer al het geld maar verstrekt een lening aan de koper.

Achtergestelde lening afsluiten

Heb je een achtergestelde lening kunnen afsluiten? Dan wordt je onderneming extra aantrekkelijk om in te investeren voor banken. Dit omdat ze weten dat wanneer de onderneming failliet gaat de achtergestelde schuldeisers de eerste klap op zullen vangen. Je vraagt je misschien af waarom een kredietverstrekker ervoor zou kiezen jou deze lening aan te bieden. De kans is namelijk groot dat hij of zij het geïnvesteerde geld kwijtraakt. In vele gevallen is de geldschieter een bekende die het goed met je voorheeft. Vaak wordt deze lening niet verstrekt voor het geld, maar voor diegene die in financiële nood verkeert.

Is deze lening niet wat je zoekt? Kijk dan of een persoonlijke lening of doorlopend krediet wel een geschikte kredietvorm is.