Gespreid betalen creditcard aanvragen kan niet meer

ICS stopt met aanbieden van betalen in termijnen

Uitgaven met een creditcard zullen steeds minder in termijnen afbetaald worden nu ICS Cards heeft besloten te stoppen met het aanbieden van de Gespreid Betalen Faciliteit. Wie de faciliteit al heeft kan die blijven gebruiken – nieuwe aanvragen zijn echter niet meer mogelijk.

ICS Cards: Visa & MasterCard

ICS Cards is het bedrijf achter alle creditcards van Visa en MasterCard in Nederland. Daaronder vallen ook labelcards zoals die van de ANWB en de Bijenkorff. Ook creditcards van grote banken zijn vaak van Visa of MasterCard. Of van American Express, de andere grote creditcardmaatschappij.

Betalen creditcard uitgaven: drie manieren

Er zijn twee soorten creditcards: met vooraf gestort tegoed (prepaid cards of debitcards) en met achteraf afrekenen. Dat achteraf afrekenen kan dan weer op twee manieren: 

  • elke maand het openstaande bedrag in één keer betalen, of 
  • verspreid over een langere periode. 

De tweede optie, betalen in termijnen, was alleen mogelijk bij ICS Cards. Daar konden kaarthouders een Gespreid Betalen Faciliteit aanvragen voor de meeste kaarten van Visa en MasterCard. Voor creditcards van American Express was deze mogelijkheid er al niet.

Forse rente bij betalen in termijnen

Een uitgave betalen in termijnen is een leenvorm waar meestal een aanzienlijke rente voor gerekend wordt. We zien dit veel bij webwinkels, waar klanten de mogelijkheid krijgen om hun aankopen in kleine stukjes af te betalen. 

Hierbij wordt doorgaans de maximale rente in rekening gebracht – deze stond jarenlang op 14%. In verband met de coronacrisis staat dit maximale tarief nu tijdelijk op 10%, nog steeds een forse rente. Ook bij het gespreid afbetalen van een creditcardschuld geldt in de meeste gevallen het maximale rentetarief.

Gespreid Betalen Faciliteit uit aanbod ICS

Per april 2021 heeft ICS de Gespreid Betalen Faciliteit uit haar aanbod gehaald. Het is nu dus ook niet meer mogelijk om deze optie aan te vragen voor een creditcard van Visa of MasterCard. Kaarthouders die de Gespreid Betalen Faciliteit al hadden lopen merken hier niets van: zij houden de mogelijkheid om hun creditcardschuld in termijnen af te betalen. 

Doorlopende kredietvormen steeds schaarser

Deze ontwikkeling past in het beeld dat doorlopende kredietvormen steeds schaarser worden. Er is nog maar een handjevol banken dat een doorlopend krediet (DK) aanbiedt. Deze leenvorm is bovendien minder interessant dan voorheen: de rente ligt tegenwoordig hoger dan bij een persoonlijke lening (PL). 

Het gespreid betalen van een creditcardschuld is ook een doorlopende kredietvorm. De kaarthouder kan afgeloste bedragen immers steeds opnieuw opnemen door nieuwe uitgaven te doen met de card. Nu deze faciliteit niet meer aangevraagd kan worden zal het gebruik ervan waarschijnlijk steeds verder afnemen. 

Wie geld uitgeeft met een creditcard zonder deze faciliteit moet er altijd op bedacht zijn dat hij aan het eind van de maand in staat is om het uitgegeven bedrag in één keer af te rekenen. Het geld moet daarvoor dan wel beschikbaar zijn.

Aankopen financieren met persoonlijke lening

Moet je een uitgave doen die je niet in één keer kunt afrekenen, en heb je dat gespreid betalen niet lopen? Dan kun je die uitgave beter niet met een creditcard doen. 

Of wel – maar dan alleen als je al iets hebt geregeld voor die betaling aan het eind van de maand. Daarvoor kun je bijvoorbeeld een persoonlijke lening (PL) afsluiten. Regel dat voordat je de uitgave doet, die je dan best met je creditcard kunt afrekenen. Zolang het geld voor de maandelijkse afrekening klaarstaat is er niets aan de hand.

Het alternatief is dat het creditcardsaldo wordt afgeschreven van je betaalrekening, waardoor die flink rood komt te staan. Ook rood staan op een betaalrekening is een hele dure vorm van geld lenen – de rente voor een persoonlijke lening ligt ruim lager. Bovendien betaal je met een PL structureel af zonder de mogelijkheid om afgeloste bedragen opnieuw op te nemen. Dat is veel beter voor jouw financiële plaatje dan zo’n doorlopende kredietvorm.