Je wilt een uitgave doen, alleen je hebt niet genoeg geld. Als sparen te lang duurt dan kan het afsluiten van een persoonlijke lening de oplossing zijn. Je ziet echter door de bomen het bos niet meer. Welke lening is nou het beste? Een persoonlijke lening kiezen? Wij helpen je met een eenvoudig stappenplan om een lening te vinden die bij je past. Lees ook onze tips waar je op kan letten bij het kiezen van een persoonlijke lening.

persoonlijke lening kiezen

1. Persoonlijke lening kiezen: Bepaal het bedrag

Een lening afsluiten is niet iets waar je licht over moet denken. Bij leningen voor grote aankopen kan je wel tien jaar nodig hebben om de lening af te lossen. Bekijk daarom van te voren goed welk bedrag je echt nodig hebt om de aankoop te kunnen doen.

  • Hoeveel kan je zelf al inleggen voor de aankoop en welk bedrag blijft er dan over?
  • Zijn er mogelijkheden om geld te besparen?

Als je zoveel mogelijk zicht hebt op je financiële situatie, dan verklein je de kans dat je later in de problemen komt met het afbetalen.

2. Persoonlijke lening kiezen: Vergelijk rentes

Zodra je hebt bepaald welk bedrag je wilt lenen, is het niet handig om naar de eerste de beste kredietverstrekker te stappen. Vraag gratis meerdere offertes aan en kijk verder dan je eigen bank. Denk ook aan minder bekende kredietverstrekkers. Zij bepalen zelf hun rentes, waardoor het afsluiten van een persoonlijke lening bij de een goedkoper is dan bij de ander. Niet elk leenbedrag heeft dezelfde rente; let hier dus goed op. Elke geldverstrekker staat onder streng toezicht van de AFM, wat de kans op oplichting aanzienlijk verkleint.

persoonlijke lening kiezen

3. Persoonlijke lening kiezen: Bepaal je financiële situatie

In punt 1 bespraken we al dat het verstandig is om goed na te denken over het afsluiten van een lening en te bekijken in hoeverre er mogelijkheden zijn om je vaste lasten te verlagen.

Daarnaast kan je ook kijken naar je toekomstbeeld:

  • Hebben jij en/of je partner een vast contract of in ieder geval een vast inkomen?
  • Of is het mogelijk dat jij en/of je partner in de nabije toekomst zonder werk komt te zitten?
  • Heb je geen vast inkomen maar een uitkering of studiefinanciering, dan moet je eerst naar de voorwaarden van de kredietverstrekker kijken.

4. Persoonlijke lening kiezen: De voorwaarden

De minimum- en maximumleeftijd variëren per kredietverstrekker. En dat niet alleen; per kredietverstrekker worden er andere eisen gesteld wat betreft je financiële situatie. In sommige gevallen kan je alleen een persoonlijke lening afsluiten indien je een minimum inkomen hebt of als je in het bezit bent van een vast contract. Als je geen vaste fulltime baan hebt, dan is het verstandig om altijd eerst de voorwaarden goed door te lezen.

5. Persoonlijke lening kiezen: Vraag offertes aan

Veel kredietverstrekkers bieden gratis advies als je een offerte aanvraagt. Een uitzondering hierop zijn de minileningen of kredietverstrekkers die geen advies bieden om de kosten van de lening te drukken. Met het aanvragen van een gratis offerte kan je dus een passend advies krijgen, waardoor je precies weet wat je wel en niet kunt doen. Ook kan je kijken naar de meningen van klanten: welke kredietverstrekkers krijgen goede beoordelingen en worden aangeraden door de consument?

Welke lening past bij mij?

Om er achter te komen welke lening bij jou past, is het belangrijk om te weten waarvoor je de lening gaat gebruiken. Hieronder lees je waarom je moet kiezen voor een persoonlijke lening of voor een doorlopend krediet.

Waarom kiezen voor een persoonlijke lening?

Heb je geld nodig voor een eenmalige grote uitgave, zoals een auto, nieuwe meubels of een investering? Sluit dan een persoonlijke lening af. De persoonlijke lening is een gemakkelijke vorm van lenen bij eenmalige behoefte aan geld. De aflossing, de duur van de lening en de rente staan bij een persoonlijke lening altijd vast.

Wat moet je niet doen bij een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening afsluiten om iemand of iets af te betalen. Geld lenen kost geld. Op den duur ben je meer kwijt als je leent bij een bank of kredietverstrekker.

Wanneer kiezen voor een doorlopend krediet?

Voor een langere tijd geld nodig? Of liever wat geld achter de hand houden? Kies dan voor een doorlopend krediet. Er wordt een vaste krediet limiet afgesproken en je bent vrij om geld op te nemen of af te lossen. De rente is bij veel kredietverstrekkers afhankelijk van het leenbedrag. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. Kijk ook hier voor meer informatie over doorlopend krediet vergelijken.