Lenen bij de bank is vaak te duur

De rentes op de kapitaal- en geldmarkten dalen al een geruime tijd. Maar de kosten voor het lenen bij de bank dalen niet. De ABN AMRO, ING en Rabobank hebben meer dan 80% van de markt in handen en houden de rentepercentages redelijk gelijk. Met het grote aantal klanten dat deze drie marktleiders hebben, krijgen zij weinig prikkels om de rentepercentages te verlagen. Zij hoeven de klanten immers niet meer aan te trekken. Hierdoor hebben zij dus geen reden om de marktwerking door te laten op deze markt. Gevolg is dus dat geld lenen bij de bank vaak te duur is.

Negatief voor de consument

Technisch gezien is deze houding en prijsvorming negatief voor de consument. Hij kan dus niet profiteren van de verbeterde omstandigheden op de grote markten van geld en kapitaal. Hoewel de banken zelf goedkoop geld kunnen lenen, wordt dit voordeel niet doorgerekend naar de consument. Gaat u geld lenen bij de bank dan blijft dit dus veel te duur. De grote banken zijn vaak ook niet altijd flexibel. Aangezien de drie grote spelers meer dan 80% van de geldleningen hebben uitstaan, zijn ze weinig flexibel in het aanpassen van de rentes en voorwaarden. De banken proberen op deze manier hun verliezen weer wat aan te vullen die ze geleden hebben tijdens de financiële crisis.

lenen bij de bank

Kleinere geld aanbieders interessanter

Met de hoge rentepercentages en de starre houding van de bekende banken lijkt het moeilijk voor de consument om een goede lening tegen goede voorwaarden af te kunnen sluiten. Het blijkt echter dat de kleinere geld verstrekkers veel betere voorwaarden kunnen bieden en zich flexibeler op weten te stellen. Zeker wanneer je kijkt naar de rentepercentages.
De kleinere kredietverstrekkers hebben meestal de mogelijkheid om persoonlijk contact met de klanten te hebben. Hierdoor wordt het afsluiten van een persoonlijke lening ook daadwerkelijk persoonlijk. Tel daar de betere voorwaarden en de vaak lagere rentepercentages bij op en de leningen bij de bank zullen in de nabije toekomst terrein verliezen.

Lenen bij de bank?

Wil je weten wat een lening gaat kosten bij een kleinere kredietverstrekker? Kijk dan eens op onze pagina “vergelijk persoonlijke leningen“. We hebben daar een aantal aanbieders voor je op een rij gezet. Je kan bij deze kredietverstrekkers makkelijk online een offerte aanvragen en deze onderling vergelijken. Je zal dan waarschijnlijk concluderen dat de leningen bij de bank inderdaad te duur zijn.

Sending
User Review
0 (0 votes)