AFM beboet opnieuw aanbieder flitskrediet

Begin dit jaar was het ook al raak. Maar opnieuw is het nieuws naar buiten gekomen dat de AFM (Autoriteit Financiële Markten) een aanbieder van flitskrediet heeft beboet vanwege meerdere schendingen van de wet. Het betreft ditmaal “Your Finance”, een aanbieder van flitskredieten uit Berkel en Rodenrijs. De boete bedraagt 2 miljoen euro en dit werd dinsdag bekend gemaakt door de AFM zelf.

Meerdere schendingen van de wet

“Your Finance” verstrekte flitskredieten waarbij het bedrag gemiddeld na vier dagen op de rekening van de aanvrager stond. Het was mogelijk om dit proces sneller te laten verlopen. Maar hier moest aanzienlijk voor worden betaald (25 euro voor een lening van 150 euro). Een andere overtreding van de aanbieder die bekend staat als voorschotje.nl, waren de kosten die gerekend werden over het niet op tijd terugbetalen. Direct werd er €17,50 in rekening gebracht, meer dan 250 maal het wettelijk toegestane bedrag dus. Vanaf mei 2011 tot februari 2012 was deze aanbieder actief. Veel mensen zullen de naam herkennen omdat voetbalclub NEC lang met de naam van deze kredietverstrekker op het shirt heeft gespeeld.

flitskrediet minilening

Wat is een flitskrediet?

Een flitskrediet is een minilening voor een klein geld bedrag van enkele tientallen tot honderden euro’s. Het geldbedrag wordt in uitzonderlijke gevallen nog dezelfde dag op uw rekening gestort. Maar vaak is binnen 24 uur een meer realistische benadering. Dit zijn handige leningen voor als u tijdelijk krap zit en snel geld nodig heeft. De AFM houdt iedere aanbieder in de gaten zodat de regels niet worden overtreden. Als u een klein bedrag wilt lenen dan zijn er nog enkele aanbieders die u kunnen helpen.

Aanbieders flitskrediet nemen af

De AFM maakte tegelijkertijd bekend dat het aantal aanbieders van flitskredieten sterk afgenomen is. Onlangs controleerde zij 21 aanbieders, waarvan er slechts drie een vergunning hadden.
Dankzij de toch matige voorwaarden kiezen veel mensen tegenwoordig eerder voor een persoonlijke lening. De rentepercentages liggen lager en de voorwaarden zijn over het algemeen een stuk aantrekkelijker voor de gemiddelde consument. Daarnaast zal het geld in veel gevallen sneller kunnen worden verstrekt dan bij de inmiddels gestopte aanbieder Your Finance. Met een gemiddelde wachttijd van vier dagen had hij ook de term ‘flitskrediet’ niet helemaal goed opgevat.