Verschillen tussen leningen

Een lening wordt verstrekt door een bank of een andere kredietaanbieder. De meest voorkomende en bekendste leningen zijn de persoonlijke lening, het doorlopend krediet, de minilening en de hypotheek. Wat zijn nu de verschillen tussen leningen? Voor welke lening kunt u het beste kiezen?

Verschillen tussen leningen: De persoonlijke lening

Een persoonlijke lening sluit je af voor relatief kleinere bedragen. Wanneer je een bijvoorbeeld een auto, wasmachine of een televisie aan wilt schaffen. Het risico van deze lening is hoger voor de bank dan die van bijvoorbeeld een hypotheek. Het rente percentage zal dan ook hoger zijn dan de hypotheekrente. Een persoonlijke lening kent een vaste aflossing en looptijd.

verschillen tussen leningen

Verschillen tussen leningen: Het doorlopend krediet

Bij deze lening spreek je met de bank een maximaal bedrag af wat je kunt opnemen. Er is geen vaste maandelijkse aflossing nodig. Als de het doorlopend krediet gedeeltelijk hebt afgelost dan mag je het afgeloste bedrag ook weer opnieuw opnemen. Een doorlopend krediet sluit je af als je niet precies weet welk bedrag je in totaliteit nodig zult hebben. Bijvoorbeeld voor een verbouwing van je huis of tuin. Of gewoon voor wat extra financiële ruimte. Een doorlopend krediet vraagt wel om discipline, je bent zelf verantwoordelijk voor het aflossen van het krediet en je hebt geen stok achter de deur.

Verschillen tussen leningen: De achtergestelde lening

Deze lening wordt voornamelijk gebruikt voor bedrijven. De lening wordt pas terugbetaald wanneer alle andere lasten betaald zijn. Deze lening heeft een hoog risico en de rente is dan ook hoog.

Verschillen tussen leningen: De onderhandse lening

Een onderhandse lening is niets anders dan geld lenen van familie of vrienden.

Verschillen tussen leningen: De minilening

Een minilening werd vroeger flitskrediet genoemd omdat je snel over het leenbedrag kunt beschikken. Een minilening is een lening voor een klein bedrag, vaak €100 tot €1000, en de looptijd van de lening is kort. Vaak maar 1 of 2 maanden, totdat uw salaris weer binnenkomt.

Verschillen tussen leningen: Het overbruggingskrediet

Deze lening sluit je af als je gaat verhuizen. Om je nieuwe woning te kunnen kopen of te bouwen. Je “overbrugt” een bepaalde tijdsperiode waarbij je even twee hypotheken hebt.

Verschillen tussen leningen: De hypotheek

Via de bank leen je geld om een huis te kopen. Je betaalt de bank hiervoor rente en aflossing. Je huis dient hiervoor als onderpand.

Wanneer je een lening afsluit zorg er dan voor dat je goed geinformeerd bent over de voorwaarden, de rente en de looptijd. Vergeet niet om offertes op te vragen bij meerdere geldverstrekkers zodat u de verschillen tussen leningen kunt vergelijken.
Op onze website vindt u veel informatie en tips over geld lenen. Maar bedenk altijd: “Geld lenen kost geld”.

let op geld lenen kost geld

Sending
User Review
0 (0 votes)