Aanbieders flitskredieten krijgen boete van AFM

De Autoriteit Financiële Markten (ook wel AFM) heeft bekend gemaakt dat er hoge boetes uitgeschreven zijn aan de aanbieders van flitskredieten. Zowel ‘Friendly Finance’ als ‘Ferratum’ overtraden de regels omtrent informatievoorziening en de kosten voor de lening. Zo hanteerde ‘Friendly Finance’ rentepercentages van honderden procenten op jaarbasis, terwijl dit maximaal vijftien procent mag zijn. De boete die ‘Friendly Finance’ kreeg, bedraagt dan ook maar liefst twee miljoen euro. ‘Ferratum’ daarentegen maakte het veel minder bont. Zij adverteerde met de opmerking dat het flitskrediet geen kosten met zich meebracht, terwijl de werkelijkheid aanzienlijk anders was
Vandaag de dag (anno 2016) komen dit soort praktijken niet meer voor omdat de AFM de aanbieders van flitskredieten of minileningen goed in de gaten houdt.

Flitskredieten of persoonlijke leningen?

Steeds meer mensen hebben af en toe behoefte aan snel geld. Een flitskrediet kan dan een uitkomst zijn maar kan je ook dieper in de problemen brengen. Zeker als de aanbieders niet zo eerlijk zijn als dat ze eruit zien.
Flitskredieten worden ook wel minileningen genoemd en deze hebben een korte looptijd en vaak een wat hogere rente. Het te lenen bedrag is ook een stuk lager dan bij een persoonlijke lening. Vaak vallen de kosten enorm mee en deze lening is handig als bijvoorbeeld de wasmachine stuk is en je even geen geld hebt.

Maar vaak is het verstandiger om te kiezen voor een persoonlijke lening, waarbij de looptijd en de rente vast staan. Op deze manier weet je waar je aan toe bent. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan die achteraf de problemen veel groter zullen maken.
Ook is het aan te raden om eerst eens te praten met de persoon die je geld schuldig bent. In veel gevallen kan er samen tot een overeenkomst worden gekomen waar een betalingsvoorstel uitvloeit. Op die manier los je ook maandelijks een deel van je schuld af en zal je zien dat de uiteindelijke kosten veel lager zullen liggen.

Werkt dit niet of werkt het bedrijf of de persoon niet mee, dan kun je kiezen voor een persoonlijke lening. Vergelijk de aanbieders van tevoren goed en zorg dat je zeker weet welk bedrag je nodig hebt. Want ook hier geldt, meer geld lenen kost uiteindelijk meer geld.