Vier dingen om op te letten bij het afsluiten van een persoonlijke lening voor je auto

Ben je op zoek naar een autolening? Kan je huidige auto echt niet meer of is deze veel te klein geworden? Is het een rijdend barrel en valt hij bijna uit elkaar? Dan wordt het tijd voor een nieuwe auto! Alleen, deze kost een hoop geld en het kan zo maar zijn dat je dit niet op de plank hebt liggen. Om dit op te vangen kan je een lening afsluiten. Hiervoor kan je natuurlijk terecht bij de bank, maar veel goedkoper is het vaak om een persoonlijke lening af te sluiten. Er zijn wel een paar dingen om goed op te letten.

De rente

Geld lenen kost geld, en alles wat je leent van de kredietverstrekker moet ook een keer worden terugbetaald. Over dit bedrag betaal je een percentage rente, dit is de winst voor de verstrekker en ter compensatie van het risico wat deze loopt. De rente wordt berekend over het totale bedrag van de lening voor de aanschaf van je auto. Over het algemeen varieert deze rente zo tussen de 0,65% en 5,60%. Kort gezegd betekend dit dat je in totaal bijna 6% meer voor de auto betaald. En gezien de aanschafkosten van een auto, is dit een bedrag wat aardig op kan lopen!

Het terugbetalen

Wat je in ieder geval wil voorkomen is dat je problemen krijgt met het terugbetalen van de autolening. Het is dus belangrijk dat je van tevoren berekend hoe veel je moet gaan betalen, hoe lang en of dit met je financiele situatie kan. Dit is ook een belangrijke parameter om te bepalen hoeveel je kan lenen en dus wat voor soort auto je kan kopen! *kuch* Porche *kuch*

De termijnen

Bepalen hoe lang je gaat doen over het terugbetalen is niet het enige wat belangrijk is, ook in hoeveel maanden doet er toe. Sommige aanbieders rekenen namelijk met 10 maanden per jaar, waardoor je uiteindelijk per jaar wel evenveel terug gaat betalen, maar waardoor de kosten per maand goed kunnen verschillen. Daarnaast maken de termijnen uit hoe lang je erover doet om de autolening terug te betalen. Hiervoor zijn vaak verschillende mogelijkheden, van 12 maanden tot soms wel 60 (5 jaar). De hoeveelheid termijnen maken dus uit voor de looptijd van de lening en het bedrag wat je per maand zal gaan bepalen. 

Lees de voorwaarden goed door

In de voorwaarden staat hoe lang de lening loopt, maar ook hoeveel je moet betalen aan de kredietmaatschappij. Daarnaast staat er belangrijke informatie in over wat er gebeurd als je bijvoorbeeld niet in staat zou zijn om het bedrag in zijn geheel terug te betalen. Hier kunnen verschillende gevolgen in staan die belangrijk zijn om van tevoren goed te weten! Hieronder kunnen bijvoorbeeld het invorderen van de auto zijn of andere vervelende dingen waar u goed over moet nadenken bij het afsluiten van de lening.