voordelen en nadelen van een persoonlijke lening
Voordat je voordelen en nadelen van een persoonlijke lening kunt beoordelen moet je eerst weten: Wat is een persoonlijke lening?.

Een persoonlijke lening ook wel eens PL genoemd is een lening waarbij het volledige geld bedrag in een keer op je rekening wordt gestort. Zodra dat gebeurt ga je vanaf die dag elke maand rente en aflossing betalen over het volledige leenbedrag. Een persoonlijke lening heeft een vaste looptijd en je weet dus vooraf precies hoe lang je aan de lening vast zit.
voordelen en nadelen persoonlijke lening vergelijken
Het rente percentage staat dus vast en bedragen die je hebt afgelost kan je niet opnieuw weer opnemen. Als je dat wilt kan je beter kiezen voor een doorlopend krediet. Een persoonlijke lening wordt bijvoorbeeld gebruikt om een auto te kopen. Je weet dan precies wanneer je schuldenvrij bent en wanneer de lening is afgelost. Voor deze lening wordt dan vaak de naam autolening gebruikt.

Voordelen en nadelen van een persoonlijke lening

Ieder type lening heeft zo zijn voordelen en nadelen, zo ook de persoonlijke lening. Hieronder hebben we alle voordelen en nadelen van een persoonlijke lening op een rijtje gezet. Zo weet je of een persoonlijke lening voor jou misschien interessant is.

Voordelen van een persoonlijke lening

  • Bij een persoonlijke lening heeft altijd een vaste rente, looptijd èn aflossing – je weet waar je aan toe bent.
  • De hoogte van de rente staat vast – de rente kan niet hoger worden.
  • Je hebt een persoonlijke lening volledig afbetaald aan het einde van de looptijd van de lening.
  • Zekerheid over de aflossing en de maandlasten.
  • Betere keuze voor mensen die een stok achter de deur nodig hebben om elke maand netjes aflossing te betalen. Voor deze mensen is een doorlopend krediet minder geschikt.

Nadelen van een persoonlijke lening

  • Voortijdig aflossen kost bij veel kredietverstrekkers geld. De zogenaamde boeterente. Let daar dus op bij het afsluiten van een persoonlijke lening dat je geen boeterente hoeft te betalen.
  • Persoonlijke leningen zijn niet flexibel – je kunt bijvoorbeeld nooit je lening verhogen.
  • De rente bij een persoonlijke lening is hoger dan de rente bij een hypotheek. Dat heeft met zekerheden te maken. Daarentegen is de rente bij een persoonlijke lening weer lager dan bij een doorlopend krediet.

Nu je de voordelen en nadelen van een persoonlijke lening kent is het makkelijker om leningen te vergelijken en te bepalen welke leenvorm voor jou het meest geschikt is. Voordat je een persoonlijke lening gaat afsluiten is het handig om meerdere offertes aan te vragen om zo de beste aanbieder uit te kiezen. Immers een geldlening offerte aanvragen kost geen geld en kan je makkelijk via onze website regelen.