Duo lening: Maximaal lenen en opzij zetten of niet?

Een van de meest gestelde vragen aan onze helpdesk is of het verstandig is om als student te kiezen voor een maximale lening. Hoewel het natuurlijk altijd een individuele overweging is, kunnen we wel globaal wat adviezen geven. Dus, moet je nu wel of niet kiezen voor een maximale lening?

Eerst een waarschuwing

Lenen kost geld en het bedrag moet altijd weer terug betaald worden! Daarbij kunnen wij niet kijken naar de individuele situatie en kan het heel goed zijn dat onze adviezen niet op jou van toepassing zijn. Wees daarom verstandig en denk altijd zelf goed na!

Wat is de DUO lening

Iedereen die in Nederland gaat studeren kan er voor kiezen om een bedrag te lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs, of DUO kort gezegd. Deze lening is er vanuit de overheid gekomen om te zorgen dat studeren in Nederland beschikbaar blijft voor iedereen en niet slecht de mensen met een rijke familie. De bedoeling is dat het geld gebruikt wordt om te voorzien in het levensonderhoud van de student. Dus eten, drinken, zorgverzekering en collegegeld. Gelukkig zijn er in Nederland voldoende mensen die alsnog een bijdrage van bijvoorbeeld hun ouders ontvangen om te studeren en dus een bedrag over houden indien ze er voor kiezen om een lening bij DUO af te sluiten. Maar waar doe je nu verstandig aan?

Een misverstand

Wat veel mensen niet doorhebben, een lening bij duo is wel degelijk een echte lening met alle nadelen die daarbij komen. Zo krijg je met een studieschuld een lagere hypotheek en kost betaal je uiteindelijk ook altijd meer terug dan je hebt mogen lenen. Vooral de impact die het heeft op de hoogte van een hypotheek is iets wat veel mensen zich niet goed beseffen. Het kan makkelijk enkele duizenden euro’s schelen en kan daarmee het verschil maken tussen net dat droomhuis kunnen kopen of niet.

Maar wat is het dan wel

Een lening bij DUO is een van de beste leningen die je ooit in je leven zal krijgen! De rente is super laag (op moment van schrijven zelfs 0%), de voorwaarden zijn goed en de aflostermijn is met 30 jaar zeer ruim te noemen. Daarbij kan je altijd boetevrij extra aflossen, hoef je nooit meer te betalen dan waar je inkomen ruimte voor laat en is DUO over het algemeen wat makkelijker als het gaat over het missen van een termijn.

Maar ik heb eigenlijk het geld helemaal niet nodig

Super fijn natuurlijk! Maar wat nou als je bijvoorbeeld het geld op een spaarrekening apart zet? Bij Binck Sparen krijg je bijvoorbeeld 1,4% rente (op moment van schrijven, vergeet niet even te controleren bij afsluiten) als je het geld voor 5 jaar vastzet. Aan het einde van de periode kan je dan met het gespaarde geld in 1x de lening aflossen en de rente die je hebt gekregen op de lening is je winst. Als je een beetje handig bent kun je het geld ook nog gaan beleggen, maar dat gaat te ver om hier nu te bespreken.

Wanneer moet ik mijn DUO lening afbetalen?

Een vraag die we veel krijgen, maar eentje die niet makkelijk te beantwoorden is. Dit hangt namelijk heel erg van je persoonlijke situatie af en waarvoor je de lening hebt afgesloten. Over het algemeen kunnen we stellen dat het verstandig is om de eerste 2 jaar nog even niet af te lossen. Zeker als je lening op 0% vaststaat is het beter om het bedrag nog even op een spaarrekening te laten staan. Wil je een huis gaan komen en zorgt de DUO lening ervoor dat je niet voldoende kan lenen? Dan kan het verstandig zijn om deze wel af te gaan lossen. Maar omdat dit zo persoonlijk is, advizeren we om contact te zoeken met een hypotheek adviseur. Deze zijn niet gratis, maar een goed advies is goud waard.

Dus doen of niet?

Over het algemeen is ons advies om wel voor een lening bij DUO te gaan. Hierbij gaan we er dan van uit dat je dit geld appart kan zeten op een spaarrekening en dat je hier netjes vanaf kan blijven. De rente die je hiermee ophaalt zal niet veel zijn, maar het is wel gratis geld. Daarbij is het ook altijd fijn om wat geld achter de hand te hebben voor wanneer het wat minder gaat. Maar ook hierbij geld, het is slechts een algemeen advies, niet afgestemd op je persoonlijke situatie en je moet altijd voor jezelf goed de afweging maken of je er verstandig aan doet om een lening aan te gaan.