De persoonlijke lening die bij je past vinden

Wij geven geen persoonlijk advies, maar het is wel belangrijk om een persoonlijke lening te vinden die bij je past. Daarom geven we je graag tips en adviezen voor het zelfstandig vergelijken van alle persoonlijke leningen. We zetten het graag even voor je op een rij.

Wat is een persoonlijke lening?

Op mijnpersoonlijkelening hebben we het natuurlijk voornamelijk over persoonlijke leningen. Maar wat is nu eigenlijk een persoonlijkelening? Een persoonlijke lening is een leenvorm waarbij je vooral al het bedrag, de rente en de looptijd vaststelt. Het bedrag krijg je in een keer op je rekening gestort en je lost iedere maand een vooraf vastgesteld bedrag af. Daardoor weet je precies waar je aan toe bent. Wel zo prettig voor de gemoedsrust bij grotere aankopen, zoals bijvoorbeeld een auto. Met de persoonlijke lening is de kans dan ook klein dat je voor verrassingen komt te staan. 

De persoonlijke lening is ook echt anders dan een hypotheek, en is veel meer geschikt voor het doen van een eenmalige aankoop of investering. Lees meer over het verschil tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet >>

Kenmerken van een persoonlijke lening

Doorlopend krediet en persoonlijke lening

Verschil tussen doorlopend krediet en persoonlijke lening

De voordelen en kenmerken van een persoonlijke leningen zijn als volgt:

  • Je leent een vooraf vastgestelde hoeveelheid
  • Het bedrag ontvang je in een keer op je rekening
  • De looptijd (periode waarin je aflost) staat vast bij het afsluiten 
  • Looptijd is vaak tussen de 1 en 10-jaar. 
  • Je hebt een vaste rente tijdens de gehele looptijd. Deze veranderd niet. 
  • Je lost iedere maand een vast bedrag af en weet dus precies wanneer je de gehele lening hebt afgelost. 

De voorwaarde

Veel dingen staan al vast bij een persoonlijke lening, het leenbedrag, de looptijd en tegen welke rente bijvoorbeeld. Deze heb je met de kredietverstrekker afgesproken en staan in je contract. Behalve deze voorwaarden zijn er nog meer:

  • Het is niet mogelijk om afgeloste bedragen tussendoor op te nemen. Daarvoor het je een doorlopend krediet nodig, zoals bijvoorbeeld een hypotheek. 
  • Het is, vaak, niet mogelijk om het leenbedrag tussendoor te wijzingen. Ook de looptijd kan je vaak niet aanpassen. Als je dat wil doen dan moet je de hele lening oversluiten, waarbij je vaak een nieuwe lening aan gaat tegen andere voorwaarde en met invloed op de rente en de aflossing. 
  • Zodra de persoonlijke lening is afbetaald wordt het contract automatisch beeindigd. 
  • Bij betalingsachterstanden of faillissement kan de kredietverstrekker je contract vroegtijdig beeindigen en de restschuld opeisen. De omstandigheden hiervoor verschillen per verstrekker, maar het is wel belangrijk om hier rekening mee te nemen en goed je contract door te lezen. 

TOP 3: LENINGEN € 500 – 1.5.00

1

 

Ferratum minilening

Lage rentes
Kleine bedragen

Rente vanaf 13.99%

2

 

Santander logo

Leen met verstand,
tussen €1.500 tot €50.000

Rente vanaf 5,8%

3

 

geld lenen Lender Spender

Scherpe rente vanaf 5,15%
Offerte binnen 24 uur

tussen €5.000 en €25.000

De kosten

Aflossing op de persoonlijke lening

Het verloop van je persoonlijke lening

Bij het maandelijkse bedrag wat je betaald aan de kredietverstrekker zit een stukje aflossing en een deel rente. De rente wordt vaak (maar niet altijd) berekend over het nog resterende bedrag. Daardoor is de rente over de uitstaande schuld vaak kleiner naar een tijdje afbetalen. Daardoor is de hoeveelheid rente die je betaalt ook steeds kleiner. 

Mogelijkheid tot extra aflossen

Het komt steeds minder voor, maar er zijn helaas nog steeds kredietverstrekkers die een boete in rekening brengen als je er voor kiest om extra af te lossen. Daardoor kan het onverstandig zijn om je bonus te gebruiken om extra af te lossen. Gelukkig kan je vaak zonder (al te veel) kosten extra aflossen en is het de moeite om je vakantiegeld te gebruiken om je persoonlijke lening af te betalen. Daarmee verkort je de looptijd, betaal je minder lang rente en bespaar je dus een hoop geld. 

In 3 stappen een persoonlijke lening aanvragen. >>

 

 

Rente aftrekken bij de belastingsdienst

Als je de persoonlijke lening gebruikt voor een verbouwing of een verbetering aan je wonen, is de rente vaak aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Let op dat dit alleen mag bij leenvormen waarbij je ook werkelijk maandelijks aflost. Dit is bijvoorbeeld niet het geval bij een doorlopend krediet. 

Voordelen persoonlijke lening Nadelen persoonlijke lening
Het bedrag staat in 1 keer op je rekening Het is niet mogelijk om het bedrag en de looptijd tussentijds aan te passen
De rente staat vast en veranderd niet door marktschommelingen Extra aflossen kan soms een boete opleveren
Je weet precies wanneer je klaar bent met afbetalen.  Afgeloste bedragen neem je niet opnieuw op als je leendoel onverwacht duurder uitpakt
Rente is aftrekbaar onder voorwaarde