Geld lenen om je eigen bedrijf te starten

Een eigen bedrijf beginnen is altijd spannend. Zeker als je veel opstartkosten hebt. Om de start van je eigen bedrijf te financieren, moet je de balans opmaken tussen hoeveel van je eigen vermogen je kunt investeren, en hoeveel vreemd vermogen je moet aantrekken. Maar hoe kom je aan extra geld, en waar let een kredietverstrekker op als je geld wilt lenen voor het starten van je onderneming? In dit artikel leggen we het uit.

Bij de bank geld lenen om je eigen bedrijf te starten

Een lening voor je eigen bedrijf verloopt meestal anders dan een lening voor andere (persoonlijke) doeleinden. De bank kijkt naar een aantal andere voorwaarden waaraan je onderneming volgens hen moet voldoen om voor een lening in aanmerking te komen. Allereerst kijkt de bank naar je ondernemersplan. Dit moet goed onderbouwd en realistisch zijn, met name op het gebied van de omzetverwachting. Verder kijkt de bank of je onderneming genoeg eigen vermogen heeft, of je voldoende geld zelf investeert en of er een goed onderpand is voor de lening (bijvoorbeeld een bedrijfspand).

Andere kredietaanbieders en durfkapitaal

Naast de meeste banken, kun je als ondernemer een keuze maken uit diverse kredietaanbieders die je geld lenen voor het starten van je eigen bedrijf. Veel van deze aanbieders werken via het internet, wat jou als voordeel biedt dat het aanvragen van krediet snel en eenvoudig verloopt. Een nadeel is dat ze vaak maar tot een bepaalde hoogte leningen afsluiten, en dat hun betrouwbaarheid en voorwaarden moeilijker te bepalen kunnen zijn. Ook kun je op zoek gaan naar investeerders met durfkapitaal, als je bedrijf grotere risico’s loopt en hogere investeringen nodig heeft om succesvol te zijn.

Bedrijfslening afsluiten

Onderhands lenen bij vrienden en/of familie

Als je geen geld wilt of kunt lenen bij de bank, of de financiering wilt spreiden, kun je in je eigen netwerk terecht. Voor de oprichting van een eigen bedrijf is het heel gebruikelijk om geld te lenen van vrienden en/of familie. Dit heeft veel voordelen: je vrienden en familie stellen vaak minder strikte voorwaarden dan een bank. Het is wel aan te raden om duidelijke afspraken te maken en vast te leggen, bijvoorbeeld bij een notaris. Ook kun je bijvoorbeeld bij een financiële dienstverlener een modelcontract verkrijgen.

Microkrediet: Qredits

Het krijgen van krediet bij een bank is voor veel ondernemers, met name ZZP’ers, nog best ingewikkeld, wegens het ontbreken van een goed onderpand, of een mogelijk onzekere toekomst. Voor deze ondernemers is in 2009 Qredits opgericht: een stichting zonder winstoogmerk, die ondernemers financiering tot € 250.000, coaching en tools aanbiedt. Qredits is opgericht met hulp van het ministerie van Economische Zaken en werkt samen met betrouwbare financiële partners om ondernemers persoonlijk en flexibel van dienst te kunnen zijn.

TOP 3: LENINGEN € 2.500 – 50.000

1


de nederlandse kredietmaatschappij logo

Lage rentes bij
grote budgetten

Rente vanaf 4,4%

2


gelshop logo

Leen met verstand,
met advies

Rente vanaf 4,5%

3


geld lenen a-krediet

Scherpe rente
Offerte binnen 24 uur

Rente vanaf 4,4%


Je eigen bedrijf en het BKR

Ook voor geld dat je leent voor je eigen bedrijf, krijg je een BKR-registratie. Het BKR maakt in principe geen onderscheid waar je het geld voor leent. Sterker nog, het BKR legt het leendoel niet vast. In het Centraal Krediet Informatiesysteem komen alleen de volgende gegevens:

  • Het soort en het bedrag van het krediet
  • Wanneer het krediet is aangegaan
  • De beoogde einddatum van het krediet
  • De werkelijke einddatum van het krediet (als beëindigd)
  • eventuele bijzonderheden gedurende de looptijd

Net als bij een particuliere lening, geldt voor krediet dat je voor je bedrijf aanvraagt, dat je beter een negatieve registratie kunt vermijden. Voldoe dus ook met je bedrijf tijdig aan je betalingsverplichtingen.

Geld lenen om je eigen bedrijf te starten bij het UWV

Als het moeilijk is om bij een bank of andere geldverstrekker een lening te krijgen, en je hebt een structurele functionele beperking, biedt het UWV mogelijkheden. Je kunt rechtstreeks bij het UWV geld lenen om je eigen bedrijf te starten (een zogenaamd starterskrediet), of de UWV kan garant staan voor een banklening. Ook kun je aanspraak maken op voorbereidingskrediet, om opstartkosten te dekken. Voor deze voorzieningen hoef je geen uitkering te ontvangen, maar je moet wel aan de voorwaarden van het UWV voldoen.

Vergelijk persoonlijke leningen >>

let op geld lenen kost geld