Lenen met uitkering

Als je een uitkering hebt, dan kan het lastig zijn om een lening af te sluiten. Een bank wilt altijd zeker weten dat je het geleende bedrag en de bijbehorende rente kunt betalen. In het geval van een uitkering is het risico dat je niet kunt betalen groter dan bij iemand met een vaste baan. Soms kan het helpen als je een eigen huis hebt, omdat je dit op kunt geven als onderpand, maar zelfs dan is geld lenen met uitkering vaak lastig. Toch zijn er gelukkig wel mogelijkheden om een geld lening af te sluiten als je werkloos bent.

Waar kan ik geld lenen met uitkering?

Reguliere banken zullen je niet snel kredieten geven als je een laag inkomen hebt vanwege een uitkering. Toch is met een uitkering lenen wel mogelijk bij andere kredietverstrekkers. Zo kun je bijvoorbeeld lenen bij de Sociale Banken Nederland, afgekort tot SBN. Dit zijn banken die niet commercieel zijn. Ze kunnen gratis met je meekijken en de mogelijkheden in kaart brengen. Als blijkt dat je zeker een lening nodig hebt, dan kan de bank een sociaal krediet aan je verstrekken. Een sociaal krediet zal altijd een persoonlijke lening zijn. Je leent dus een vast bedrag en het aflossen begint meteen al. Zo weet je vooraf precies wat je leent en voor hoe lang. Dit is dus een verantwoorde manier van geld lenen. Buiten de SBN kun je ook bij sommige online kredietverstrekkers een lening aanvragen.
geld lenen met uitkering UWV WIA WW

Lening online afsluiten

Als je een uitkering van het UWV hebt, dan zal het bedrag dat je maximaal kunt lenen altijd laag zijn. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Vaak heb je aan een relatief klein bedrag al genoeg. Indien je bijvoorbeeld onverwacht een apparaat moet laten repareren of vervangen of als er een hoge rekening binnenkomt. Tijdelijk over een paar honderd euro extra kunnen beschikken kan dan al genoeg zijn om je problemen snel te verhelpen. Bij vertrekkers van kleine leningen, zoals Ferratum en Saldodipje, kun je bijvoorbeeld een minilening afsluiten van tussen de 100 euro en 800 euro. Dat kan net voldoende zijn om financiële ruimte te bieden totdat je volgende uitkering wordt overgemaakt.

Lening afsluiten bij het UWV?

Als je werkloos of arbeidsongeschikt raakt, dan heb je vaak recht op een uitkering via het UWV. Dat weten de meeste mensen wel. Maar dat het UWV ook leningen kan verstrekken is minder bekend. De leningen die je via het UWV kunt afsluiten zijn echter niet bedoeld om een nieuwe koelkast of auto van te kopen. Je kunt alleen geld lenen als je weer aan het werk probeert te komen ondanks een beperking, handicap of ziekte. Het UWV kan in die gevallen geld lenen of op een andere manier helpen, bijvoorbeeld door een werkplek aan te passen. Een lening van het UWV is dus heel handig, maar niet als je snel geld nodig hebt om bijvoorbeeld een reparatie uit te laten voeren. Dan zal je toch naar de SBN of een kredietverstrekker moeten gaan.

Online kredietverstrekkers

De eerder genoemde kredietverstrekkers Ferratum en Saldodipje zijn specialist in kleine leningen. Zij werken met een eigen toetsingssysteem en niet met dat van het BKR. Dit maakt het mogelijk om ook in aanmerking te komen voor een lening ondanks een negatieve BKR registratie. Ook als je wilt lenen met uitkering UWV, dan kun je het bij deze aanbieders gerust proberen. Zij bepalen of je het gewenste bedrag mag lenen op basis van je huidige financiële situatie. Als zij er vertrouwen in hebben dat je het geleende bedrag plus de rente kunt terugbetalen, dan kun je bij hen online een lening afsluiten.