Tips bij het afsluiten van een hypotheek

Gefeliciteerd! Je staat op het punt om een nieuw huis te kopen. Maar voordat je op zoek gaat naar jouw droomhuis wil je vast eerst weten hoeveel jij eigenlijk kunt lenen. Wil jij weten waar je op moet letten bij het afsluiten van een hypotheek? Lees dan snel verder.

Tips: Waar moet je opletten bij het afsluiten van een hypotheek?

 • Welk bedrag kun jij maximaal lenen en wat is nog verstandig?
 • Welke hypotheekvorm past er bij jou?
 • Hoe lang is de looptijd die daarbij hoort?
 • Wie is voor jou de beste partij om van te lenen?
 • Welke rentevaste periode past er bij jouw situatie?

tips bij het afsluiten van een hypotheek

Jouw voordeligste hypotheekverstrekker

Om te bepalen bij welke bank jij je hypotheek wilt afsluiten, huur je meestal een hypotheekadviseur in. Maar je kunt alvast veel voorwerk doen bij het afsluiten van een hypotheek op vergelijkingssites zoals hypotheek24. Hier kun je snel hypotheken vergelijken en je berekent hier online de hypotheek die bij jouw situatie past.
Hier komt uiteindelijk uit welke hypotheek jij maximaal kunt krijgen en wat de maandlasten dan worden. Een hypotheekadviseur inschakelen kan wel tot 3000 euro kosten (gemiddelde kosten in 2017 zijn 2000 tot 3000) en met een website als deze bespaar je op die afsluitkosten.

Daarnaast kun je nog advies van hun hypotheekexperts aanvragen. Voor het afsluiten van een hypotheek kan je dus daadwerkelijk bij hun terecht en als je er behoefte aan hebt kan je de hulp van een coach aanvragen die alles voor je regelt.
Ten slotte is er ook nog de optie om bij verzekeraars langs te gaan voor het afsluiten van een hypotheek. Starters op de woningmarkt kunnen bij een verzekeraar vaak voordeliger uit zijn, omdat de rente op lange termijn vaak lager is.

Jouw maximale hypotheek

Bij het berekenen van jouw maximale hypotheek houden banken rekening met wat jij in jouw financiële situatie maximaal kan betalen aan maandelijkse aflossing van de hypotheek. De financiële lasten die jij kan dragen hangen bijvoorbeeld samen met de schulden en de vaste lasten die jij hebt.

Jouw maximale hypotheeklening hangt daarnaast af van verschillende factoren, zoals:

 • Wil je de woning kopen samen met een partner?
 • Wat is je bruto jaarsalaris
 • Ben je zzp’er of ondernemer?
 • Wat is de waarde van de woning die je wilt kopen.

Op de website van hypotheek24 of homefinance.nl kun je ook alvast online een berekening laten maken.

Wat is de beste hypotheekvorm?

Er zijn verschillende vormen van hypotheken. De meeste hypotheken kenmerken zich door de manier waarop de aflossing van de lening is geregeld. Klik hier voor een overzicht. Welke hypotheekvorm bij jouw past hangt af van jouw persoonlijke situatie en de fiscale voorwaarden van de hypotheek. En natuurlijk wil je ook een zo laag mogelijke rente. Best lastig om helemaal zelf uit te zoeken, dus een hypotheekadviseur inhuren is wel aan te raden. Lees alvast ons artikel over: Welke hypotheek past bij jou?

Hypotheekvormen zijn er in drie categorieën:

 • elke maand de hypotheek aflossen
 • aan het einde van de looptijd van de hypotheek in een keer aflossen
 • de hypotheek niet aflossen

Elke maand de hypotheek aflossen

Als je je hypotheek al gedurende de looptijd wilt aflossen zijn de lineaire hypotheek en annuïteiten hypotheek de beste optie. Dit zijn de enige hypotheken die startende huizenkopers nog mogen afsluiten als je ook nog hypotheekrenteaftrek wilt. Je lost maandelijks of jaarlijks een bedrag van de lening af en vermindert daarmee de hoogte van de hypotheek schuld. De rente die je moet betalen daalt dan dus ook en dat scheelt weer in je portemonnee.

Aan het einde van de looptijd de hypotheek aflossen

Als je aan het einde van de looptijd de hypotheek pas wilt aflossen, heb je opties zoals een spaarhypotheek of beleggingshypotheek. Je lost niks af, maar in plaats daarvan open je een spaarrekening of leg je geld in op een beleggingsrekening. Met het opgebouwde bedrag kan je dan tegen de tijd dat je hypotheek is afgelopen en je wel moet aflossen in een keer de hypotheek aflossen.

De hypotheek niet aflossen

Een aflossingsvrije hypotheek is een lening die je niet elke maand hoeft af te lossen (en dus pas weer geheel kan inlossen als je je huis verkoopt). Je hoeft alleen periodiek rente te betalen. Deze vorm van hypotheek kan alleen als de hypotheek minder dan 50% is van de waarde van de woning die je wilt kopen.