Wat is een BKR-registratie?

Als je in Nederland een lening afsluit bij een financiële instelling, dan legt deze je gegevens vast bij de Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR). Dat zijn reguliere geldverstrekkers wettelijk verplicht. Wat er vervolgens in dit Centraal Krediet Informatiesysteem terechtkomt, is niet alleen hoeveel krediet je hebt aangevraagd, maar ook eventuele betalingsachterstanden bij het terugbetalen. In principe worden de meeste leningen en kredieten gelijk bij het BKR gemeld: een kredietlimiet (‘rood kunnen staan’), een creditkaart, persoonlijke lening of uitgestelde betaling. Deze registraties zijn in beginsel positief. Alleen een hypotheek wordt pas geregistreerd bij het BKR bij een achterstand.

Wat is een negatieve BKR-registratie?

Meestal is een registratie bij het BKR geen probleem. Juist omdat geldverstrekkers kunnen zien dat je altijd netjes op tijd aan je betalingsverplichting voldoet, zullen ze geen bezwaar hebben om zaken met je te doen. Het kan echter voorkomen dat je een betalingsachterstand hebt opgelopen bij het terugbetalen van een lening. Afhankelijk van het soort lening en hoeveel (maanden) je achterloopt, doet de kredietverstrekker een Achterstandsmelding. Dan heb je een negatieve BKR-registratie. Maak je de achterstand weer goed, dan wordt er een Herstelmelding gedaan.

Waarom een BKR-registratie?

Een BKR-registratie is er in de eerste plaats om mensen te beschermen tegen te hoge schuldenlasten. Omdat een kredietverstrekker kan zien hoe je ervoor staat met reeds afgesloten leningen, kan deze de afweging maken of het verantwoord is om een nieuwe lening af te sluiten. Dit is natuurlijk niet de enige factor die een geldverstrekker overweegt. Daarnaast zal je inkomen (en/of dat van je partner) meespelen. Anderzijds wil een kredietverstrekker natuurlijk zeker zijn dat je een lening kunt terugbetalen, om zo min mogelijk risico te lopen.

De voor- en nadelen van een BKR-registratie

Hoewel veel mensen een negatieve associatie hebben bij een BKR-registratie, hoeft dat in principe niet. Zolang de BKR-registratie positief is, kan dit zelfs een voordeel zijn: Als een kredietverstrekker ziet dat je altijd netjes op tijd betaalt, schept dit vertrouwen. Ook wordt je door een BKR-registratie beter beschermd tegen te veel hooi op je vork wat betreft financiële lasten. Een negatieve BKR-registratie kan wel een nadeel zijn, vooral omdat de registratie 5 jaar bewaard blijft. Geldverstrekkers zullen minder snel geneigd zijn je meer te lenen, ook al ben je al jaren over een eventuele achterstand heen.

Geld lenen ondanks een BKR registratie

Hoe voorkom ik een BKR-registratie?

Als je geen gebruik maakt van krediet of geen geld leent, kom je natuurlijk niet in het BKR. Echter, ongeveer de helft van alle Nederlanders hebben een vorm van krediet, en dus een BKR-registratie. Hier is in principe niets mis mee, en het is zelfs wettelijk verplicht aan reguliere geldverstrekkers om kredietaanvragen te melden. Om te voorkomen dat je een negatieve BKR-registratie krijgt, hoef je alleen maar op tijd te betalen. Doe je dat niet, dan zal je kredietverstrekker dit melden bij het BKR. Ze moet je vooraf wel waarschuwen van zo’n achterstandsmelding, zodat je nog een laatste kans hebt om een negatieve registratie te voorkomen.

Mijn BKR-status opvragen

Het kan zijn dat je op dit moment niet weet of, en hoe, je bij het BKR ervoor staat, en dit graag wilt weten. Bijvoorbeeld omdat je op het punt staat een belangrijke financiële beslissing te nemen. Gelukkig kun je bij het BKR eenvoudig je registratie opvragen via hun website. Ook bij je bank kun je terecht voor een aanvraagformulier om je BKR-registratie te achterhalen. Het ontvangen van je BKR-registratie gaat echter niet digitaal, en er zijn kosten aan verbonden (behalve als je de registratie zelf gaat ophalen bij het BKR in Tiel).

Hoe kom ik van een BKR-registratie af?

De gemakkelijkste manier om van een eventuele (negatieve) BKR-registratie af te komen, is gewoonweg te wachten. Het BKR is wettelijk verplicht je gegevens en eventuele coderingen 5 jaar na de beëindiging van je krediet te bewaren en beschikbaar te kunnen stellen. Na deze bewaartermijn worden je gegevens automatisch verwijderd. Als je er eerder vanaf wilt, en vindt dat je onterecht een (negatieve) registratie hebt gekregen, moet je dit opnemen met je kredietverstrekker. Als de registratie inderdaad onjuist was, zullen zij de gegevens wijzigen bij het BKR. Kom je er nog niet uit? Dan kun je een beroep doen op de onafhankelijke Geschillencommissie BKR.

TOP 3: LENINGEN € 2.500 – 50.000

1


de nederlandse kredietmaatschappij logo

Lage rentes bij
grote budgetten

Rente vanaf 4,4%

2


gelshop logo

Leen met verstand,
met advies

Rente vanaf 4,5%

3


geld lenen a-krediet

Scherpe rente
Offerte binnen 24 uur

Rente vanaf 4,4%

soorten leningen

Leave a Reply