Geld lenen bij de bank

Veel mensen gaan geld lenen bij de bank en kijken dan vaak alleen naar hun eigen bank. Dat is de eerste plaats waar ze aan denken. Natuurlijk is het handig om alle financiële zaken bij dezelfde bank onder te brengen. Het is overzichtelijk en ze kennen je financiële gegevens toch al. Als je bij een andere bank of financiële instelling aanklopt, moet je alle gegevens opnieuw verstrekken. Je moet zelf in de gaten houden wat je waar hebt staan. Toch loont het om verder te kijken dan je eigen bank als je een lening af wilt sluiten.

Voordeel van geld lenen bij een andere bank

De rentetarieven zijn niet overal hetzelfde. Er is een kans dat andere banken een lager tarief hanteren dan je eigen bank. Daar kun je veel geld op besparen. De voorwaarden kunnen verschillen. Soms kun je elders makkelijker aflossen. Vergelijk daarom de aanbieders. Vaak kun je vrijblijvend een offerte aanvragen. Dat kost je niets, terwijl het wel duidelijkheid geeft in de kosten, de voorwaarden en de “kleine letters”. Lees de kleine letters goed door. Dat voorkomt een hoop problemen. Gebruik een website als www.mijnpersoonlijkelening.nl om kredietverstrekkers te vergelijken.
geld lenen bij de bank

Bank of andere kredietverlener?

Banken zijn nog wel eens terughoudend bij het verlenen van krediet. De recente bankencrisis is mede ontstaan doordat ze te makkelijk en teveel geld uitleenden. Daarom kijken ze tegenwoordig eerst goed voordat ze geld uitlenen. Soms iets te goed, waardoor je moeilijk iets los krijgt bij hen.

Geld lenen bij de bank: Kijk verder en vergelijk

Andere kredietverleners kunnen daar iets makkelijker in zijn. Gelukkig kijken zij meestal ook naar het totaal van je financiën, want zij willen net als de banken voorkomen dat zij of jij in problemen komt. Dat is gunstig voor jou, omdat het belangrijk is dat je schuldenlast te dragen is. In ieder geval is het zeker de moeite waard om te onderzoeken of je bij andere kredietverleners sneller en meer geld kunt lenen dan geld lenen bij de bank.
Kijk voor een aanbod van de minder bekende aanbieders hier op onze website:

Lening vergelijken >>

Controle van alle kredietverstrekkers

De overheid ziet toe op malafide geldleners. Dat doet ze via de AFM, dat is de Autoriteit Financiële Markten. De AFM controleert alles op het gebied van lenen, sparen, beleggen en verzekeren. Ze controleren niet alleen de banken, maar alle financiële instellingen. Als je dus in plaats van geld lenen bij de bank, ergens anders geld leent, hoef je niet bang te zijn dat het onveilig is of dat ze niet aan de overheidseisen voldoen. De eisen zijn overal hetzelfde. Kijk dus of de kredietverlener een AFM keurmerk heeft.

Malafide aanbieders

Zijn er dan geen malafide aanbieders meer? Jazeker wel. Dat geldt met name voor particuliere aanbieders die geen rekening houden met de BKR registratie. De BKR is het Bureau voor Krediet Registratie. Daar leveren de banken hun gegevens aan over alle leningen die ze uit hebben staan. Als je ergens betaalproblemen hebt, zijn andere instellingen niet geneigd om je geld uit te lenen. Ten eerste omdat zij zekerheid willen dat ze het geld terug krijgen. Ten tweede ben je er zelf bij gebaat dat je geen torenhoge schuldenlast opbouwt die je nooit meer kunt afbetalen. De BKR registratie is daarom een bescherming tegen je zelf.

Maar er zijn aanbieders die je geld aanbieden zonder rekening te houden met de BKR. Dat maakt het makkelijk om geld te lenen, maar het totaal van je schulden kan dan ontzettend oplopen als je dit bij de eerste de beste doet. Ga om geld te lenen als je een BKR notering hebt dus nooit op marktplaats kijken.

Het is verstandiger om geld te lenen bij een financiële instelling die wel zorgvuldig omgaat met jouw situatie.
Wil je geen BKR controle? Kijk dan eens bij Ferratum waar je geld kunt lenen tot €1500,-. Zij hebben hun eigen controle systeem waar je op de pagina Ferratum meer over kunt lezen.