Wat kost een baby eigenlijk?

Wanneer je een kindje op komst hebt, ben je natuurlijk met héle andere dingen bezig dan de inhoud van je portemonnee. Je vindt het spannend, voelt de liefde voor je kind en begint vol overgave aan het inrichten van de babykamer. De zwangerschap is een prachtige tijd. Toch is het goed om even te kijken naar je financiën, vóórdat je grote kleine liefde ter wereld komt. Zo’n lieve kleine baby kan namelijk een heuse plundering van je bankrekening betekenen, want weet jij het antwoord op de vraag: Wat kost een baby eigenlijk?

Wat kost een baby en kan je kosten besparen?

Al voordat de baby geboren wordt zal je een hoop kosten maken, bijvoorbeeld voor de babyuitzet. Het inrichten van een kamertje met commode, kasten, alle benodigdheden voor een kleintje kost al snel een flink aantal euro’s. Je kan hierop besparen door tweedehands babyspullen aan te schaffen, maar zelfs dan zullen de babyspullen je nog behoorlijk wat geld kosten. Bij een tweede kind kan je natuurlijk de babyspullen van je eerste kind hergebruiken, waardoor je minder budget nodig hebt. Als je alles nieuw wilt kopen, is het een opnieuw een flinke uitgave.
wat kost een baby eerste jaar

Ziektekostenverzekering bij zwangerschap

Zelfs het bevallen kan geld kosten, ga daarom eens na of je medisch goed verzekerd bent. Misschien moet je de module bevalling nog even aanzetten in jouw zorgverzekering. Verloskundige hulp, geneesmiddelen, echo’s en ziekenhuisverblijven worden vaak vergoed, maar de ene geboorte heeft meer zorg nodig dan de andere.

Kosten baby eerste jaar

Tijdens het eerste levensjaar van een kind, gaan veel ouders minder werken. De baby heeft zoveel mogelijk zorg en liefde nodig. Hierdoor gaat het huishouden financieel wel achteruit en dat terwijl een kind extra geld kost. Je zult met een baby in het eerste jaar kosten maken voor het aanschaffen van een kinderwagen, speelgoed, luiers en eten en drinken voor het extra leventje in huis. De energiekosten gaan omhoog, wellicht gaat je baby straks naar de kinderopvang: ook een hele kostenpost. Volgens het CBS zijn mensen vaak zo’n €255 per maand kwijt aan de kosten voor een kind.

Baby checklist: Wat je allemaal nodig hebt

Een baby heeft een hele hoop verschillende spullen nodig. Voordat je begint met babyspullen aan te schaffen, is het fijn alles op een rijtje te hebben. Zo kan je ook je budget bepalen voor deze eenmalige kosten. Standaard baby benodigdheden die je zeker nodig hebt kan je terug vinden in een handige baby uitzetlijst. Zo schaf je nooit teveel babyspullen aan.

Wil je meer weten over de zwangerschap, de aanschaf, het verzorgen van je nieuwgeboren baby en andere babyzaken? Ga dan eens naar zozwanger.nl. Een website waar je alles over zwangerschap kunt vinden en waar de informatie heel prettig en overzichtelijk wordt gegeven.

Zijn de kosten baby te hoog?

Wanneer de eenmalige kosten voor een baby te hoog zijn, kan het helaas nodig zijn om een lening af te sluiten. Maak altijd eerst een berekening en vergeet daar de kinderbijslag niet bij op te tellen, dit kan een heleboel schelen. Ook krijg je misschien wel veel kleding en speelgoed cadeau van vrienden en familie.

Wanneer je financieel toch niet rond komt, kan het fijn zijn om een lening af te sluiten of geld te lenen bij familie. Houd de lening altijd zo laag mogelijk en kijk goed wat een realistische periode is om de lening weer af te lossen, want de kosten zullen aan blijven houden. Jezelf de vraag stellen wat kost een baby hoeft gelukkig geen belemmering te zijn om niet aan kinderen te beginnen. Want het hebben van een kind is een verrijking van je leven en helemaal de moeite waard!