Verantwoord lenen blijkt moeilijk

Hoewel wij als Nederlanders bekend staan als mensen die zeer bewust omgaan met geld, blijkt dat het verantwoord lenen in Nederland nog erg tegenvalt. Als Nederlanders staan we bekend als gierig en we zijn altijd uit op korting en koopjes. Wie kent het gezegde:”Going Dutch” niet?
Vooral het aantal mensen dat zich bewust is van het feit dat zij een lening hebben is schrikbarend te noemen. Veel factoren worden over het hoofd gezien en het besef komt dan ook vaak te laat. Waar het kopen op afbetaling onderhand wel bekend is en de risico’s ook duidelijk geworden zijn, zijn er nog meer factoren die het onverantwoord geld lenen in de hand werken.

Onbewust geld lenen

Het klinkt wellicht wat vreemd, maar veel mensen lenen onbewust. Het kopen op afbetaling is een goed voorbeeld, maar ook een abonnement met een ‘gratis’ telefoon is in feite een lening. Net als een leasekoop en het gebruik van een creditcard. Maar wat dacht u van Afterpay? U koopt iets online en u kunt ervoor kiezen om pas te betalen als u het artikel al twee weken in huis heeft. Handig voor als u nu even geen geld heeft maar toch de drang heeft om iets te kopen. Onbewust lenen, het overkomt ons allemaal terwijl verantwoord lenen zo makkelijk lijkt.

verantwoord lenen onbewust

Nu lijkt het overdreven om te zeggen dat dit problematisch is. Maar voor veel mensen is het inkomen altijd “korter dan de maand”. Zij houden nog een stukje maand over terwijl het geld al op is. De rekeningen die aan het einde van de maand op de mat vallen, zijn voor veel mensen dan een nekslag. Aangezien dit in sommige huishoudens tot honderden euro’s per maand kost, is er zeker sprake van een groot risico. Zeker wanneer men zich er niet of nauwelijks van lenen bewust is. Kijk ook eens op de website van Het Nibud voor meer informatie over verantwoord lenen.

Bewust geld lenen is verantwoord lenen

In tegenstelling tot het onbewust geld lenen is het aangaan van een persoonlijke lening een meer verantwoorde manier van lenen. Let hierbij goed op het bedrag dat nodig is, de hoogte van de rente en houd ook rekening met mogelijke veranderingen in de toekomst. Boetevrij vervroegd een lening kunnen aflossen is een belangrijke voorwaarde. Dan kunt u met een meevaller makkelijk van uw lening af of als de rente daalt uw lening oversluiten.
Wie dit doet en bewust een lening aan gaat, is bezig met verantwoord lenen. U leent geld op een verantwoorde manier en weet daarmee precies het te betalen bedrag per maand en dat u de rente en aflossing kunt betalen.

Verzenden
User Review
0 (0 votes)