De spaarrentes bij grote banken gaan nog verder omlaag

Nadat vorige maand de ABN-AMRO weer de rente op haar spaarrekeningen heeft verlaagt, lijkt het erop dat de rente het diepte punt nog niet heeft bereikt. Economen verwachten dat de huidige rente op de internetspaarrekeningen van 0,03 procent nog wel eens verder kunnen gaan dalen.

Banken lage rente

Waarom blijven die rentes dalen?

De Europese Centrale Bank (ECB) is al in juni van dit jaar gestopt met het opkopen van obligaties om de economie te stimuleren. De hoop was dat dit een stijging van de lage spaarrentes zou betekenen. Maar helaas blijft het belangrijkste rentetarrief, de ECB-rente, laag en daarmee gaan de spaar- en hypotheekrentes voorlopig nog niet mee. Fijn als je een hypotheek wil afsluiten, maar als spaarder is het tijd om opzoek te gaan naar andere manier om je geld te beheren.

Wat zijn mijn opties?

Als je toch een betere rente wil hebben zonder enig risico te lopen, kan je overwegen om je spaargeld onder te gaan brengen bij een van de kleinere online banken. De hoogste rente zit op dit moment tussen de 0,3 en 0,35 procent. Nog steeds bijna niks, maar tenminste een stuk meer dan dat de ING en ABN-AMRO op dit moment geven.

Je moet Mintos zien als een soort marktplaats waar aanbieders en investeerders van leningen samenkomen. Ze bieden alles aan, van kortlopende kredieten tot hypotheken; als investeerder kan je ervoor kiezen om al deze leningen te financieren. De aflossing op de lening ontvang je als rente terug, en die zit gemiddeld op ruim 12 procent per jaar. Lees meer over Mintos >>

Wil je iets meer risico lopen, dan kan je overwegen om je geld te laten beleggen of te gaan uitlenen. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om via Mintos je geld in te zetten voor de leningen van andere particulieren, kan je makkelijk een rendement van 12% halen. Helaas zit er aan deze vorm van ‘sparen’ wel veel meer risico dan wanneer je het geld op een spaarrekening laat staan en het is dan ook meer als een investering te zien.

Rentes zullen pas eind 2019 weer stijgen

De verwachting is dat de rente pas eind 2019 een beetje zal toenemen. Tot die tijd blijft het een rustige markt en zullen de lage rentes nog wel even in stand blijven. Gelukkig hoeven we voorlopig niet bang te zijn voor negatieve rentes. Ze zullen mogelijk nog verder richting de 0 gaan, maar de verwachting is niet dat ze werkelijk in de min raken. Het is helaas voor de echte spaarders onder ons een kwestie van je verlies nemen en hopen op betere tijden.