Hypotheek voor starters

Er zijn tegenwoordig een hoop dingen niet meer mogelijk voor starters op de huizenmarkt. Gelukkig is er met een hypotheek toch meer mogelijk dan je denkt! Lees meer over het aanvragen van een hypotheek voor starters.

Starters hebben het moeilijk op de huizenmarkt

Dankzij het weinige bouwen van de afgelopen jaren, het beperkte aanbod van koophuizen en de explosieve stijging van de huurprijzen, valt het niet mee om als starter aan een leuk huis te komen. Heb je dan eindelijk een leuk huis op het oog, blijkt het bedrag wat je kan lenen nog tegen te vallen ook. Tenminste, als je al een hypotheek kunt krijgen zonder vast contract en met een studieschuld. 

Starter en een hypotheek: Wat is wel mogelijk?

Hoe slecht alles ook lijkt, gelukkig is er meer mogelijk dan je vaak denkt! Laten we eens kijken naar wat er nog wel kan, in plaats van wat er niet mogelijk is. 

1. Extra geld lenen voor je eerste huis

Sinds begin 2021 mag je niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. De kosten koper zal je dus uit eigen zak moeten betalen. Daarnaast toetst de bank of hypotheekverstrekker het maximale bedrag op basis van je inkomen. 

Kom je hier nou niet mee uit? 

  • Voor het financieren van energiebesparende maatregelen mag je tot 106% van de woningwaarde lenen.
  • De maximale hypotheek verschilt van bank (en hypotheekverstrekker) tot bank. Kijk eens rond of je niet bij een ander aanbieder veel meer kan lenen.
  • Banken mogen in specifieke sistuaties afwijken van het zogenoemde toetsnorm. Dit heeft de explain-mogelijkheid. Banken moeten dit kunnen verantwoorden en goed onderbouwen. Maar voorbeelden zijn een toekomstige inkomensstijging en aantoonbaar een hoge huurlasten kunnen betalen en daarnaast nog kunnen sparen.  
  • Koop je een huis met energielabels A+++ of hoger, of een nul-op-de-meter-woning dan mag je meer dan 100% van de woningwaarde lenen.

2. Profiteren van de lage hypotheekrente

Geld lenen was nog nooit zo goedkoop. De lage hypotheekrente is een belangrijke reden waarom het kopen van een huis op dit moment zo populair is. Waar in 2013 de maandlast van een hypotheek van twee ton (200.000 euro) nog duizend euro aan rente en aflossing koste, is dat dit jaar nog maar 650 euro per maand geworden. Kopen is daarmee dus al heel snel goedkoper dan huren.

  1. Er is hulp: Financiële hulp voor starters

Startersleningen Een starterslaening is een extra lening wat je kan krijgen bovenop je hypotheek. Hiermee kan je het verschil overbruggen tussen de prijs van het huis en de hypotheek bij de bank. Niet elke gemeenten doet hier aan mee, maar je betaald voor deze lening de eerste drie jaar geen maandlasten. Controleer bij je gemeente of deze hieraan mee doet. 

Duokopen Bij dit initiatief voor starters koop je zelf de woning, en de grond wordt gekocht door een Nederlandse verzekeraar. Hiermee ben je geen eigenaar van de grond, maar je vergroot je koopcapaciteit of basis van je inkomen en daarmee je kansen op de huizenmarkt. 

Schenken Dit jaar, 2021, is het mogelijk om tot 105,302 euro belastingsvriendelijke te schenken voor de aankoop van een woning of verbouwing. Hierbij is het niet verplicht om een familieband te hebben. Dankzij de leen-schenkconstructie is het een voordelige optie voor zowel de schenker als de koper. Veer starters gebruiken deze constructie om met behulp van hun ouders een huis te kunnen kopen. 

Meetekenen Bij enkele geldverstrekkers is het mogelijk dat ouders meetekenen met de hypotheekakte. Hiermee staan zij garant voor de lening en zijn banken bereidt om een hogere hypotheeksom te lenen. 

3. Hypotheek zonder een vast contract

Een vast contract is steeds zeldzamer. Gelukkig zijn er in 2021 verschillende mogelijkheden om toch een hypotheek af te kunnen sluiten zonder een vast contract.

  • Ben je ZZPer of freelancer? Dan kan je na 1 jaar als een hypotheek met NHG afsluiten.
  • Met een perspectieftekening van de detacheringsbureau kom je bij een slecht aantal groepje geldverstrekkers in aanmerking voor een hypotheek
  • Ben je in loondienst als flexwerker? Dan is het de moeite om een online Arbeismarktscan te doen. Die kijken naar de kans dat je snel een nieuwe been vind. Kosten hiervoor zijn gemiddeld €100, maar als je score 70 of hoger is dan kan je deze gebruiken voor het doen van je hypotheek aanvraag. 

4. Studieschuld en toch een hypotheek

Door het nieuwe leenstelsel krijgen starters op de huizenmarkt steeds vaker problemen door hun studieschuld. Gelukkig is het ook met een studieschuld (DUO-lening) mogelijk om een hypotheek te krijgen. Wel daar het bedrag dan lager uitvallen omdat de maandkosten hiervan worden meegenomen. Met een studieschuld kan je minder lenen. 

6 Comments

  1. Mark 11 September 2022

Leave a Reply