Geld lenen tips

Geld lenen kan soms nodig zijn. Maar waar let je op? Hier zijn tien tips voor het lenen van geld, zodat je niet te veel betaald voor jouw lening of onnodig veel geld kwijt raakt.
Onze 10 geld lenen tips:

Geld lenen Tip 1: Is de aankoop nodig?

Dit is de allereerste vraag die je moet stellen. Schulden ontstaan vaak doordat mensen meer kopen dan nodig is. Heb je het artikel echt nodig? Zo niet, dan kun je het beter in de winkel laten liggen (totdat je weer genoeg geld hebt).
geld lenen tips

Geld lenen Tip 2: Vergelijk de leningen en vraag offertes aan

Er zijn veel kredietverstrekkers. De rente kan verschillen, evenals de voorwaarden. Je kunt vrijblijvend geld lenen offertes opvragen. Doe dat, zodat je de voordeligste geldlener kunt kiezen.
Kijk altijd verder dan je eigen bank. Er zijn goede websites waar je vooraf diverse aanbieders kunt vergelijken, zoals onze website voor het vergelijken van leningen.

Tip 3: Bekijk de voorwaarden

Check bij de lening welke voorwaarden er aan verbonden zitten. Mag je vervroegd aflossen? Zo ja, betaal je dan een boete of kun je boetevrij aflossen? Wat gebeurt er als je een maand niet kunt betalen? Bekijk dat vooraf, zodat je niet achteraf tegen problemen aanloopt.

Tip 4: Gebruik je spaargeld

Het is vreemd dat veel mensen geld lenen terwijl ze nog geld op hun spaarrekening hebben staan. De achterliggende gedachte is dat ze voor geval van nood nog een buffer willen hebben. Maar de rente op een lening is altijd hoger dan die van een spaarrekening. Als het kan, is het verstandiger om spaargeld te gebruiken dan om geld te lenen.

Tip 5: Koop niets op afbetaling

Bij veel winkels kun je op afbetaling kopen. Maar je betaalt er veel rente over, dus uiteindelijk ben je duur uit. Koop daarom alleen spullen die je echt nodig hebt en niet omdat het zo’n geweldige aanbieding is.

Tip 6: Kies voor een vaste rente

Bij een vaste rente weet je precies waar je aan toe bent. Als je een variabele rente kiest, kun je duurder uit zijn als de rente gaat stijgen. Momenteel is de rente erg laag, dus zet het rentetarief vast. Dat houdt kosten laag.

Tip 7: Zorg dat de lening is afgelost, voordat je het product moet vervangen

Dit geldt vooral bij leningen voor auto’s. Als je een lening afsluit die langer duurt dan de auto vermoedelijk meegaat is niet slim. Je bent dan nog aan het afbetalen als je alweer een andere auto nodig hebt. Vermoedelijk moet je dan ook weer een lening afsluiten. Dat betekent een dubbele lening, met extra veel kosten.

Tip 8: Leen geen geld van familie

Geld lenen van familie lijkt aantrekkelijk. Ze vragen weinig rente. Maar als je niet terug kunt betalen, wreekt zich dat in de relatie met je vrienden of familie. Bovendien zijn afspraken niet altijd goed verwoord, zodat je problemen kunt krijgen over de vraag wat er precies is afgesproken. Niet doen, tenzij je zeker bent dat je alles terug kunt betalen. En dan nog alleen als de afspraken schriftelijk vastliggen, zodat iedereen weet waar ze aan toe zijn.

Tip 9: Los boetevrij af als het kan

Schulden en rente kosten veel geld. Het is voordeliger als je een deel versneld af kan lossen. Kies een lening waarbij aflossen boetevrij kan. Dat is niet overal het geval, dus check de voorwaarden.

Tip 10: Wees eerlijk en open

Draai er niet om heen als je een maand geen geld hebt om de rente en aflossing te betalen. Het gaat om vertrouwen. Als een bank je vertrouwt, krijg je meer voor elkaar, zoals uitstel. Als je liegt of er omheen draait, heeft de bank minder geduld met je.
Dus wees open en eerlijk tegen de geldverstrekker en vraag een paar maanden uitstel van betaling aan.

Geld lenen tips? Denk na voordat je overhaast gaat lenen

Geld lenen tips zijn er om te voorkomen dat je in problemen komt. Denk eerst goed na, voordat je een beslissing neemt.

geld lenen tips