De 10 meest gestelde vragen over een persoonlijke lening

Misschien ben je wel aan het kijken om eindelijk die keuken eens aan te pakken, is het toch wel echt tijd voor een nieuwe auto, moet de vakantie er nu toch maar eens van komen of zoek je naar een manier om je bestaande leningen met een hoge rente samen te voegen.

Hoe het ook moge zijn, fijt is dat steeds meer mensen een persoonlijke lening afsluiten. Verstandiger en goedkoper dan rood staan op je betaalrekening en vaak makkelijker dan het verhogen van je hypotheek. Alleen, wat is nou percies die persoonlijke lening? Hoe sluit is deze af en wat zijn belangrijke dingen om rekening mee te houden. De experts van MijnPersoonlijkeLening zetten de tien veelgestelde vragen over een persoonlijke lening op een rijtje.

Vergelijk persoonlijke leningen kan de moeite zijn!

 

Wat is een Persoonlijke Lening?

Een persoonlijk krediet, of persoonlijke lening zoals dat tegenwoordig heet wordt veelal online verstrekt. Zowel door banken als andere kredietverstrekkers. Het geld van de lening wordt in een keer overgemaakt op je rekening, waarna je zelf je aankoop kan doen. Hierna betaal je de lening terug in gelijke maandelijkse betalingen en een vast rentepercentage.

In vergelijking met een doorlopend krediet staat de betalingstermijn van te voren al vast, net als de rentetarieven. Je betaald dus iedere maand een vaast bedrag. Je weet dus waar je aan toe bent!

Waarvoor gebruiken mensen de persoonlijke lening?

Meestal wordt de persoonlijke lening gebruikt voor het doen van een persoonlijke aankoop. Bijvoorbeeld het aanschaffen van een auto, keuken, verbouwing, medische kosten of het aankopen van een vakantiehuis. 

Het voornaamste doel is dat de looptijd vaststaat en je voorkomt dat je nog aan het betalen bent voor een product wat je niet meer gebruikt (bijvoorbeeld een auto die je na 6 jaar heb verkocht). 

Als je een persoonlijke lening afsluit, kan je vaak je maandelijkse afbetalingen verminderen en mogelijk rente besparen op je bestaande leningen. Lees meer over het samenvoegen en oversluiten van je bestaande leningen >>

Wat is de rente voor een persoonlijke lening?

Op onze vergelijkingspagina kan je precies zien wat de huidige rentes zijn van de persoonlijke leningen. Hiermee kan je heel eenvoudig de goedkoopste persoonlijke lening vinden. Zowel van de grote bekende aanbieders als de ABN-Amro en Nationale Nederlanden, maar ook van de kleinere partijen als Lender & Spender en Findio staan in de vergelijker. De kleine verstrekkers zijn vaak een stukje goedkoper om te kunnen concureren met de grote jongens en het is zeker de moeite om de rentes te vergelijken tussen de verschillende aanbieders!

Hoe kom ik in aanmerking voor een persoonlijke lening?

Net zoals bij elke lening, hangt de hoogte van je persoonlijke lening af van je inkomsten, vaste uitgaven en eventuele andere openstaande schulden. Het precieze bedrag verschilt per kredietverstrekker, maar de basis berekening is overal gelijk en opgesteld door de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN). Het belangrijkst euitganspunt hierin is dat de lening verantwoord is op basis van je inkomen. 

Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, zal er een toetsing bij het Bureau KerdietRegistratie in Tiel (BKR) plaatsvinden. Deze controle is er om te controleren of je betalingsmorliteit voldoende is en of er nog andere bestaande financieringen zijn. Lees hier meer over het afsluiten van een persoonlijke lening met negatieve BKR-registratie.

Hoeveel kan ik lenen?

Het verschilt heel erg per aanbieder hoeveel je mag lenen. Daarbij is je leencapaciteit erg afhankelijk van je inkomsten, uitgaven en eventueel je andere schulden. Daarnaast spelen burgelijke staat en het soort worning een rol bij het bedrag wat je maximaal mag lenen. De meeste bedragen die onder de persoonlijke lening worden afgesloten zitten tussen den €2.500 en €75.00 met een looptijd van vaak tussen 24 en 180 maanden. 

TOP 3: LENINGEN € 500 – 1.5.00

1

 

Ferratum minilening

Lage rentes
Kleine bedragen

Rente vanaf 13.99%

2

 

Santander logo

Leen met verstand,
tussen €1.500 tot €50.000

Rente vanaf 5,8%

3

 

geld lenen Lender Spender

Scherpe rente vanaf 5,15%
Offerte binnen 24 uur

tussen €5.000 en €25.000

Wat is de looptijd van mijn lening?

Dat hangt een beetje af van de aanbieder, welke persoonlijke lening je afsluit en je persoonlijke situatie. Over het algemeen lopen de bedragen van €2500,- tot €75000,-, met termijnen tussen de 24 en 180 maanden.

Een normale persoonlijke lening kan tot maximaal 10 jaar (of 120 maanden) worden afgesloten. Hierop is voor eigen woning bezitters een uitzondering. Deze hebben de mogelijkheid om tot 180 maanden te financieren om zo bijvoorbeeld de restschuld vanuit de verkoop van hun wooning op te vangen. 

Hoe langer je doet over het terugbetalen, hoe lager het maandbedrag zal worden. Maar, een langere periode betekent vaak ook hogere totale kosten omdat je langer de rentekosten moet betalen. Bedenk daarom vooraf goed voor hoelang je de persoonlijke lening wilt afsluiten. 

Welke gegevens moet ik verstrekken voor het afsluiten van een persoonlijke lening?

Hoewel de precieze eisen een beetje per aanbieder verschillen, moet je tenminste uitgaan van de volgende gegevens die je moet overdragen:

  • Natuurlijk je persoonlijke gegevens
  • De doel van je lening
  • Je huidige woonsituatie (huur of koopwonig)
  • Je burgelijke staat
  • Wel of geen thuiswonende kinderen
  • Je woonlasten
  • Informatie over je beroep (werkgever, loon, datum indienststreding, soort contract)
  • Ben je gepensioneerd of arbeisongeschikt
  • Sta je op dit moment bij het BKR geregistreerd en zijn er nog lopende leningen die door blijven lopen na afsluiten vna je nieuwe krediet.

 

In 3 stappen Persoonlijke Lening aanvragen >>

 

 

Moet ik een boeterente betalen als ik de persoonlijke lening sneller wil afbetalen?

Bij het afsluiten van je persoonlijke lening ga je een verplichting aan met de financieerder voor een bepaalde periode. Op basis van je looptijd varieert je maandelijkse saldo en rentepercentage.

Persoonlijke leningen met een langere afbetalingsperiode hebben vaak een lager maandelijks saldo, maar een hogere rente. Dit betekend dat de verstrekker geld misloopt als jij besluit om eerder af te lossen. Als die dat van te voren had geweten had die namelijk een hoger maandbedrag gevraagt voor de persoonlijke lening. 

Het kan daarom zijn dat je een zogenaamde boeterente moet betalen als je vervroegd wil aflossen. Deze regels verschillen gelukkig per aanbieder en het kan de moeite zijn om net een beetje meer te betalen, maar wel de mogelijkheid blijven houden om eventueel versnelt af te gaan lossen.

Waarom is een persoonlijke lening duurder dan de hypotheekrente van mijn huis?

Niks is altijd zo, maar over het algemeen is een persoonlijke lening inderdaad duurder dan een hypotheek.

Dit komt omdat een persoonlijke lening niet word afgedekt door een onderpand, het huis. Deze leningen worden daarom door de verstrekkers als ongedekte leningen beschouwd en die hebben een hoger risico. Want als je besluit om niet te betalen, bestaat bij een hypotheek de mogelijkheid dat de woning door de bank verkocht wordt. Dit kan bij een persoonlijke lening natuurlijk niet.

Persoonlijke leningen creeren een hoger risico voor de kredietverstrekken en hebben daarom ook een hogere rente.

Is de rente op een persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar?

Waar het bij een doorlopend krediet nooit mogelijk is om deze fiscaal af te trekken bij de belastingsdienst, is de rente op een persoonlijke lening dit onder voorwaarde wel. De belangrijkste rede is dat op een persoonlijke lening vast annuitair wordt afgelost (met een maximum van 15 jaar), en daarmee wordt er voldaan aan de belangrijkste eis om voor renteaftrek in aanmerking te komen. Verder mpoet de persoonlijke lening gebruikt zijn voor wongingverbetering. 

Voldoe je aan beide voorwaarde, dan kan de betaalde rente in aftrek worden gebracht op je inkomen in box 1. Tenminste ten tijden van publicatie van dit artikel! Regels en voorwaarde willen nog wel eens veranderen, dus neem altijd even contact op met de belastingsdienst om het zeker te weten!

Gebruik je de lening voor een consumptieve doeleinde, bijvoorbeeld een verre vakantie op de aankoop van een nieuwe auto, dan kan je de rente niet aftrekken!

Het is best ingewikkeld, veilig een lening afsluiten. Het belangrijkste is dat je niet meer gaat lenen dan je kan terugbetalen en dat je altijd in je achterhoofd blijft houden dat geld lenen geld kost!

Daarbij verschillen de voorwaarde nogal per aanbieder, evenals de kosten en rente-tarieven. Bekijk daarom zeker onze vergelijker om voor jou persoonlijke situatie de beste lening uit te zoeken!

let op geld lenen kost geld